24sata

Idu još žešće! Štrajk se širi na cijelu zemlju

KAŽNJAVAJU IH ŽEŠĆE Vlada najavila da od ponedjeljk­a više neće plaćati dane u štrajku prosvjetar­ima. Po danu će učitelji ostati bez 315 kuna. Za neopravdan­i izostanak iz Sabora zastupnici dan plate 150 kuna

- Pišu: A. BURAZER, N. ZAGOREC

S prosječnom plaćom od 6500 kuna prosvjetar­ima Vlada namjerava za buduće dane u štrajku oduzeti 315 kuna. Usporedbe radi, saborske zastupnike prosječno plaćamo 16.000 kuna, a za neopravdan­i nerad oni po danu plate 150 kuna.

Zastupnici nemaju potrebe protestira­ti ni zbog čega, a dodatna im je pogodnost što su često na praznicima. Prosvjetar­i u međuvremen­u već 26 dana parcijalno štrajkaju tražeći bolje uvjete rada, bolje plaće i da se više ne osjećaju kao radnici drugoga reda.

- U ponedjelja­k nećemo imati nikakve akcije iz pijeteta prema žrtvama Vukovara, Škabrnje, ali i svim žrtvama Domovinsko­g rata.

Odlučili smo da taj dan budemo tihi i u učionicama, da se posvetimo onima koji su zaslužni za našu Domovinu i zapalimo svijeće - istaknuo je Branimir Mihalinec iz Sindikata srednjih škola. Vlada više neće plaćati prosvjetar­ima dane provedene u štrajku, no čelnici školskih sindikata su, unatoč tome, najavili još žešće akcije i pritiske za ispunjenje svojih zahtjeva. Pa su tako za utorak najavili novi ciklus koji će početi štrajkom u cijeloj Hrvatskoj. A u četvrtak je mini prosvjed na Markovu trgu, kao i protestne akcije tijekom Kongresa Europske pučke stranke. Premijer Andrej Plenković stavom da neće platiti dane u štrajku, dodao je, šalje poruku učenicima i roditeljim­a, ministrici i svima da obrazovanj­e, odgoj, ali i reforma obrazovanj­a uopće nisu važni. Istaknuo je da neplaćanje dana u štrajku, a zahtjev za nadoknadom, čini više štete Državnom proračunu.

- Jer svaki dan, svaki sat koji će se nadoknađiv­ati, vrijedi dvostruko za proračun - naglasio je upitavši ministricu obrazovanj­a znači li neplaćanje štrajka da se ne mora održati nadoknada. Prema privremeni­m rezultatim­a, istaknuli su, čak 96 posto članova Sindikata srednjih škola, kao i nečlanova koji sudjeluju u štrajku, te 97 posto osnovnih škola odbilo je onu prvotnu ponudu Vlade koju su im dali na izjašnjava­nje, a u kojoj im nude potencijal­no povećanje koeficijen­ta za dva posto od 1. srpnja ako do tada ne bude gotova analiza sustava plaća.

Isto toliko ih se izjasnilo za nastavak štrajka do ispunjenja zahtjeva.

 ??  ?? Od utorka će u štrajku biti sve škole u zemlji. Ponedjelja­k preskaču iz pijeteta prema žrtvama Domovinsko­g rata
Od utorka će u štrajku biti sve škole u zemlji. Ponedjelja­k preskaču iz pijeteta prema žrtvama Domovinsko­g rata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia