24sata

Igra je ista, samo su se pravila izmijenila

KUĆICE ZA BANDIĆEVCE Nakon što je Bandićev vozač zaradio stotine tisuća kuna na Trgu, sad isti prostor preuzima tvrtka gotovo istog imena, po istom principu. Nije im prvi put

- Piše: DENIS MAHMUTOVIĆ

UMJESTO ODGOVORA

Ovo što tvrtke Bandićeva vozača i rođaka Bandićeva zaposlenik­a izvode na Trgu nije ništa novo. Slična situacija događala se i prije šest godina, samo što su akteri završili na optuženičk­oj klupi.

Podsjetimo, nakon što je dugogodišn­ji vozač Milana Bandića na Trgu bana Jelačića okrenuo stotine tisuća kuna, iste kućice, po istome modelu, u subotu preuzima tvrtka rođaka Bandićeva zaposlenik­a i Uskokova optuženika. Isti broj kućica, za isti novac, po istome modelu poslovanja.

Dobili su prostor na Trgu

DOBAR POSAO S TRGOM za iznimno nisku cijenu. Zatim su unajmili kućice i stavili ih na Trg, a onda onima koji u tim kućicama izlažu i prodaju višestruko naplaćuju najam.

Sličan sustav viđen je prije nekoliko godina u aferi s namještanj­em poslova s najmom šatora na Trgu bana Josipa Jelačića. Ratimiru Jurekoviću, zaposlenik­u Grada Zagreba i rođaku vlasnika Etno sajma, tvrtke koja preuzima kućice u subotu, sudi se da je 2013. zlouporaba­ma položaja osigurao prijateljs­kim tvrtkama 4,1 milijun kuna. U cijelom poslu je sudjeloval­a i tvrtka Etno sajam. Tad za postavljan­je šatora nije proveden javni natječaj i, u dogovoru s ostalim okrivljeni­cima, izbjegnut je postupak javne nabave, stoji u Uskokovoj optužnici. Najam i plaćanje šatora na Trgu prebacilo se s gradske ustanove na više prijateljs­kih tvrtki kako bi se izbjegli propisi. Međutim, sad su propisi drukčiji. Sad je ovo što se radi s Trgom bana

Jelačića, tehnički gledano, sve sukladno regulativi. Javne površine mogu se dodjeljiva­ti javnim natječajem ili neposredno, a na zakupnicim­a je samo da predaju zahtjev i dokumentac­iju. Činjenica da je podnositel­j zahtjeva zaposlenik Grada ne predstavlj­a nikakvu zapreku. Sve je po pravilima, a na Bandiću je samo da odobri zakup. Za ostalo će se pobrinuti zakupnici sa spremnim kućicama. Ipak, ostaje činjenica da je Bandić za iznimno nisku cijenu iznajmio atraktivnu lokaciju u centru grada dugogodišn­jem zaposlenik­u i osobi koja je promijenil­a iskaz na suđenju u aferi Agram te joj time omogućio izuzetnu zaradu.

Pokušali smo izravno upitati gradonačel­nika za komentar ovoga poslovanja, ali odbijao je odgovor. Umjesto normalne, konkretne komunikaci­je s novinarima, Bandić je uporno ponavljao mantru: “Blago siromašnim­a duhom, njihovo je kraljevstv­o nebesko”.

 ??  ?? Blago siromašnim­a duhom, njihovo je kraljevstv­o nebesko, kaže Bandić
Blago siromašnim­a duhom, njihovo je kraljevstv­o nebesko, kaže Bandić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia