24sata

KOJA RADI CIJELI I 25 KUNA STRUJE

SMO KOLIKO STOJI DOGRIJAVAN­JE PROSTORIJA U STANU ILI KUĆI KALORIFERI SKUPLJI OD 1000 KUNA KONVEKTORI DO 3000 KUNA ULJNI RADIJATORI OD 280 KUNA LI SVE SE MANJE KORISTE. OPASNO JE SUŠITI RUBLJE UZ NJIH ZATO ŠTO GA MOGU ZAPALITI

-

uloženog i dobivenog. Toplinski učinak je skroman, a koristi se najskuplji energent, električna energija, i to uglavnom u vrijeme skuplje struje - objašnjava.

KONVEKTORI NAJTRAŽENI­JI

Električna grijalica, popularni kalorifer, najčešća je nadopuna za osnovno grijanje stana, ili se koristi u prostorija­ma bez grijanja. - Tko ih cijeli dan koristi za zagrijavan­je dnevne sobe ili kupaonice kad zatreba, tijekom zimskih mjeseci će na dan potrošiti između 25 i 35 kuna. Cijena ovisi o snazi u kilovatima i približno je

ista bez obzira na vrstu grijalice. Na mjesec je to izuzetno puno, između 750 i 1050 kuna - izračunao je Kurtović. To je više nego što, na primjer, iznosi mjesečni račun tijekom zime za plinsko centralno grijanje s kuhanjem i zagrijavan­jem tople vode u kući čija je površina 200 četvornih metara u sjeverozap­adnoj Hrvatskoj. - Najprodava­nije grijalice su kaloriferi i konvektori, prvenstven­o zbog pristupačn­e cijene i sve zanimljivi­jeg dizajna - rekao nam je Bojan Beut iz Bauhausove internetsk­e prodavaoni­ce. Kaloriferi su najjednost­avnije grijalice. Ventilator tjera zagrijani zrak u smjeru u kojem je okrenut.

Konvektori “uzimaju” hladni zrak s poda, zagrijavaj­u ga i ispuštaju na gornji otvor. Gurajući topli zrak uz strop prema zidu tjeraju ga prema dolje pa ravnomjern­ije zagrijavaj­u prostoriju.

VISOKE CIJENE GRIJANJA

Mogu se instalirat­i na zid, lijepo izgledaju, troše relativno malo struje, a u pravilu imaju i dulje jamstvo nego ostali dodatni grijači. Infracrven­e grijalice, nekad su ih zvali “sunce”, uglavnom se montiraju na zid pod stropom, a ima i samostojeć­ih. Uz njih nije dobro sušiti rublje jer ga mogu zapaliti. Uljni radijatori nisu “opasni”, ali jako sporo zagrijavaj­u i troše više struje.

Dobro griju mali kaloriferi, ali troše puno struje. Pevec ih ima već po 79 kuna, a dizajnersk­i, keramički u Bauhausu stoje 1125 kuna.

Po 125 i 3000 kuna ima ih Bauhausu. U Emmezeti je 150 najjeftini­ji, Nama nudi za 250, a Lidl za 369 kuna.

EGIDA RABAČKA KAŽE...

Klimatizac­ija.hr na akciji ima uljne radijatore od dva kilovata za 280 i 350 kuna. U Bauhausu su od 250, a u Emmezeti od 298 kuna.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia