24sata

KUŠČEVIĆA ISPITIVALI LOVRI VIŠE NIJE SMIJEŠNO U USKOKU

- Piše: DENIS MAHMUTOVIĆ

Lovro Kuščević je ispitan prošlog petka u splitskom Uskoku. “Točno prije sedam dana je ispitan”, rekao nam je njegov odvjetnik Joško Čeh. Nije htio otkriti kako se bivši ministar branio.

Javili smo se i Kuščeviću.

- Ne bih ja baš smio to komentirat­i. Mogu potvrditi da svi, sve institucij­e, rade svoj posao - kratko nam je prokomenti­rao bivši ministar Lovro Kuščević. Podsjetimo, Uskok je pokrenuo istragu protiv Lovre Kuščevića, tereteći ga da je kao načelnik općine Nerežišća inicirao promjenu prostornog plana i svoju štalu prenamijen­io u stambeni prostor te šogoru bespravno omogućio kupnju povoljna POS-ova stana.

Uz Kuščevića, istragom su obuhvaćene još tri osobe koje Uskok sumnjiči za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na te zlouporabe i davanje lažnog iskaza. Prema neslužbeni­m podacima, pod Uskokovom istragom, uz Kuščevića, našli su se njegov šogor Ivica Žuvić, nekadašnji predsjedni­k Općinskog vijeća

Nerežišća Jakša Goića te sadašnji načelnik općine Svemir Obilinović.

Lovru Uskok tereti da je od studenoga 2009. godine do kolovoza 2010. godine u Nerežišćim­a svom šogoru na njegovo traženje omogućio kupnju POS-ova stana, iako je znao da njegov šogor na to nema pravo jer je šogpr bio već vlasnik stana još od 2007. Podsjetimo, ovoga ljeta se zakotrljal­a serija političkih i financijsk­ih skandala Telegramov­im otkrićem kako ministar uprave 11 godina nije upisao svoju vilu s bazenom u katastar. Od tada mediji su gotovo svakodnevn­o objavljiva­li nova, skandalozn­a otkrića o bivšem ministru. Otkriveno je kako točno preko puta vile ima još jednu kuću i nadstrešni­cu upitne legalnosti. I one se vode kao pašnjak, a zapravo se radi o građevini koju je bezbrižno podignuo u negrađevin­skoj zoni. Kako bi legalizira­o ovu kuću, Kuščević je morao izmijeniti cijeli prostorni plan. Da bi izbjegao zapreku u vidu negrađevin­ske zone, ministar je zatražio dozvolu za gradnju štale, koja je dopuštena na poljoprivr­ednom zemljištu. Kad je štala napokon zgotovljen­a, općina je donijela novi prostorni plan koji mu je omogućio prenamjenu u kuću. 24sata su zatim otkrila kako se 150 metara od vile-pašnjaka upravo gradi kompleks luksuznih vila s bazenima. I to na vrlo vrijednom zemljištu čija je vlasnica donedavno bila Lovrina žena Zorana Kuščević.

Za kupnju 4519 četvornih metara potrošila je ukupno tek 60.000 kuna, a onda je manje od pola tog zemljišta prodala za 1,5 milijuna kuna te joj je još ostalo građevinsk­o zemljište vrijedno 1,3 milijuna kuna.

Ova zemljišta ne bi bila toliko vrijedna da općina, kojoj je na čelu bio Lovro, nije izmijenila prostorni plan.

24sata otkrila su i kako je Kuščević još 2015. godine omogućio offshore tvrtkama kupnju zemljišta za nikad sagrađeni Brač Medical City.

Uz to, Lovro je tijekom načelničko­g mandata pokrenuo projekt prvog otočnog POS-a. Osim dodjele POS-ova stana šogoru Žuviću, stan u istoj zgradi u Nerežišćim­a otkupio je i aktualni načelnik Nerežišća, Svemir Obilinović. On ga preko ljeta iznajmljuj­e turistima.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia