24sata

Ne mogu u vrtić jer država nije platila!

DRŽAVA IH ZABORAVILA PATE ZBOG TUĐIH PROPUSTA Naprasno ispisali 12 djece iz vrtića u Kotoribi jer Ministarst­vo nije na vrijeme podmirilo svoje obaveze

- Piše: DANICA PLANTAK

RAZOČARANI RODITELJI

Svako jutro se probudi i traži da ga vodim u vrtić, a ja mu lažem da je nedjelja ili praznik. Mi Romi smo isto čistokrvni Hrvati i već više od 600 godina živimo u Hrvatskoj te ne želimo da nas drugi gledaju kao građane drugog reda.

Priča nam Božidar Horvat, čiji sin Patrik (4) već dvije godine polazi u vrtić u Kotoribi u Međimurju, no zbog Ministarst­va obrazovanj­a, koje kasni s plaćanjem vrtića za djecu romske nacionalno­sti, prisilno je ispisan. Patrik je jedan od 12 mališana koji se već tjedan dana ne može igrati sa svojim prijatelji­ma u vrtiću. Vlasnik vrtića je Grad Kotoriba, a njima nije bilo prihvatlji­vo da ministarst­vo svoj dio novca za polazak romske djece u vrtić podmiruje dva puta godišnje. Ravnatelji­ca vrtića je na bolovanju pa su nas iz vrtića uputili na Ljubomira Grgeca, gradonačel­nika Kotoribe.

- Novac je uplaćen danas i od idućeg tjedna će sva djeca ponovno krenuti u vrtić - tvrdi Grgec. Dodaje da bi država, ako je preuzela obavezu podmirenja troškova za spomenutu djecu, to trebala raditi na vrijeme.

- Općina podmiruje 60 posto iznosa za svu djecu u vrtiću, a preostalih 40 posto podmiruju roditelji ili država za romsku djecu. Mi dolazimo u probleme zbog nelikvidno­sti - rekao je gradonačel­nik. Roditelji mališana vidno su pogođeni ovim propustima nadležnih službi jer ne mogu objasniti djeci zbog čega ne mogu u vrtić. Zorica Bogdan, majka Minee (3), u petak je morala vratiti dijete kući jer je pročitala obavijest tek kad je otvorila ormarić u vrtiću. - Malena me stalno zapitkuje kad će u vrtić, a ja ne znam što da joj kažem. Da su mi ranije rekli da ću morati to sama plaćati, ostavili bismo novac za to - rekla je Zorica.

 ??  ?? ‘Djeci govorimo svaki dan da je nedjelja, da ne budu tužna’
‘Djeci govorimo svaki dan da je nedjelja, da ne budu tužna’

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia