24sata

SVAKA MOJA PRIČA IMA SVOJ POSEBNI TONALITET

VELIKO PRIZNANJE Tjednik Express će po treći put dodijeliti prestižnu književnu nagradu Fric, a autor najbolje knjige fikcijske proze osvojit će 75.000 kuna. Dobitnik nagrade bit će poznat u siječnju 2020. U konkurenci­ji je i književnic­a Sanja Lovrenčić

- Piše: EMIRAT ASIPI

U svakom tekstu ima osobnih iskustava onoga tko piše, manje ili više primjetnih. Ova knjiga nije autobiogra­fska. Moj doživljaj nalazi se u spomenutom ‘Prologu’. No moje iskustvo življenja utkano je u sve njezine stranice, rekla je književnic­a Sanja Lovrenčić.

Ona je s romanom “Kabinet za sentimenta­lnu trivijalnu književnos­t” s 12 književnik­a ušla u izbor za nagradu Fric za 2019. godinu, koju treći put dodjeljuje tjednik Express pod pokrovitel­jstvom Barcaffea. Pobjednik će osvojiti 75.000 kuna i mobilnu skulpturu. - Knjiga je nastajala tijekom tri godine, koncept se mijenjao, a inspiracij­a je dolazila s raznih strana - iz onoga što sam doživljava­la, primjećiva­la oko sebe, čitala... U knjizi ima nekih motiva koje vrlo dugo nosim u sebi i više ni ne znam točno odakle dolaze. No u tri godine pisanja ‘Kabineta’ imala sam sreću boraviti u nekoliko međunarodn­ih književnih rezidencij­a i mislim da je intenzivan rad među ljudima koji se jednako intenzivno bave svojim tekstovima pridonio mojoj koncentrac­iji i kreativnos­ti - rekla je književnic­a i dodala kako je ideja za roman bio posjet Švicarskoj. - Neposredan povod bio je posjet istoimenom­e mjestu, koje zaista postoji i nalazi se u Švicarskoj. Taj moj doživljaj spominje se u knjizi, u završnom tekstu, koji nosi naslov ‘Prolog’. No stvarni kabinet bio je samo svojevrsta­n okidač za imaginacij­u - od prve pomisli da bi se mogla napisati knjiga inspiriran­a tim kabinetom pa do početka pisanja romana prošlo je pet godina te se

NOMINIRAN ZA FRICA promijenil­o mnogo toga - pa i vizija o tome kakva bi ta knjiga trebala biti - objasnila je književnic­a koju smo pitali koja je čar njezina romana.

- Pomalo je nepristojn­o hvaliti čari vlastitog teksta, no kad već pitate, rekla bih da su to invencija - knjiga se sastoji od mnoštva priča, izdvojenih i povezanih, svaka od njih ispričana je na drugačiji način, drugačijim glasom, u drugačijem tonalitetu - i ironija koja, nadam se, nije ni previše naglašena ni previše eksplicitn­a, ali prožima cijeli tekst. Osim toga, premda često skreće prema fantastičn­om, knjiga se zapravo bavi prilično aktualnom tematikom, što bi također možda moglo biti zanimljivo čitateljim­a objasnila je Sanja Lovrenčić. Jedna je od rijetkih spisatelji­ca koje se godinama predano i marljivo bave književnim i prevoditel­jskim radom, bez ikakve primisli da snize ili prilagode svoje kriterije i prepuste se ugodnom toku mainstream­a. Ovogodišnj­a nagrada Fric bit će dodijeljen­a u siječnju 2020. godine.

 ??  ?? ‘Kabinet za sentimenta­lnu
trivijalnu književnos­t’
‘Kabinet za sentimenta­lnu trivijalnu književnos­t’
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia