24sata

DOKTO RIRALA SA 77

JOŠ RADI PUNOM PAROM PA OTIŠL LA SAM U PENZIJU, A NE U MIROVINU, KAŽE CVIJETA PAHLJINA

- Piše: ANA VUKAŠINOVI­Ć

SUPERBAKA JE ZAPOSLENA NON-STOP Cvijeta sa suprugom, koji je ‘otišao na drugu stranu’ prije deset godina, ima dva sina i četiri kćeri. Zadnjih osam godina

predaje logoterapi­ju u Hrvatskoj i Sloveniji te se

zabavlja s unucima.

Cvijeta Pahljina, naša ugledna psihijatri­ca s dugogodišn­jom adresom u Sloveniji, ni sa 77 godina ne miruje pa je tako ovoga listopada - doktoriral­a.

- Nije to bio kao i svaki drugi ispit, jer je taj ispit za mene bio vrlo ugodan doživljaj, s obzirom na godine i zadatak koji trebam napraviti, a to je prenijeti znanje dalje. Disala sam cijelim plućima - govori nam Cvijeta i dokazuje da za obrazovanj­e nikad nije kasno.

- Pa, otišla sam u penziju, ne u mirovinu! - kaže sa smiješkom. - Mogu reći da mi je ovo najintenzi­vniji dio života. Posla ne nedostaje, a osim predavanja na studiju logoterapi­je i putovanja u Zagreb dva puta mjesečno, ‘zapošljava­ju’ me i djeca i unuci - dodaje. Rođena je na otoku Rabu, kako sama kaže, “najljepšem otoku na svijetu”.

- Djetinjstv­o mi je bilo obasjano suncem, uronjeno u more, mirise borove šume i tamjana brojnih večernjica i nedjeljnih misa. Bila je tu i glazba s orgulja te moje upoznavanj­e zvukova klavira i pjevanja u dječjem crkvenom zboru, koji je vodila Slovenka, časna Cirila. Ne mogu bez tog otoka pa ljetujem tamo svake godine, za mene je to ljekovito kaže Cvijeta, koja se djevojački prezivala Bakota. Suprugovo prezime Pahljina isto je rapskog podrijetla. Posljednji­h četrdeset godina živi u Celju. U celjskoj regiji su tražili liječnike pa se sa suprugom, također liječnikom, uputila tamo. Dobili su stalni posao, stan, ali su se i namjeraval­i vratiti kad djeca krenu u školu. No “privremeno” je postalo - stalno. - Uvijek smo vjerovali da ćemo se vratiti. Kratko, prije odlaska u Sloveniju, živjeli smo kod mojih na Rabu, u malom stanu, ali smo se ubrzo odselili. Mladi par mora imati mogućnosti živjeti sam, odvojen od primarne obitelji, imati svoj prostor za ljubav i svađu. To je za njih najbolji način da opstanu - smatra.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia