24sata

U SLOVENIJI JE POKRENULA TELEFON ZA POMOĆ U KRIZI

-

Njezin suprug je “otišao na drugu stranu” prije deset godina. S njim ima šestero djece, dva sina i četiri kćeri, na koje je jako ponosna. Jedan joj sin živi u Berlinu, drugi u Celju, dok je jedna kći u Norveškoj, druga u karmelićan­skom samostanu u Đakovačkoj Breznici, treća na Rabu, a četvrta s njom živi u Celju. Ima i petero unučadi.

- Hrvatska nam je ipak ostala prva domovina. Nekako sam imala kroz sve ove godine osjećaj da spajam te dvije zemlje - mislim da je dobro graditi mostove, a to je posebna privilegij­a koju sam imala u životu, toliko veza je stvoreno između prijatelja, između studenata... nastavlja Cvijeta. Kao psihijatri­ca, nakon rada u psihijatri­jskim bolnicama u Hrvatskoj i Sloveniji, ljudima je potporu pružala i u vlastitoj ambulanti za pomoć u krizi u Celju.

EDUCIRA SE CIJELI ŽIVOT

- Još pomažem kao psihijatar ljudima u krizi u okviru Zavoda za zdravstven­o varstvo u Celju. Prije 33 godine osnovala sam prvi telefon za pomoć ljudima u krizi u Sloveniji, koji je radio izvan zdravstven­ih ustanova, a 1994. godine potaknula sam osnivanje slovenskog­a Saveza za telefonsku pomoć u krizi, gdje sam bila dugogodišn­ja predsjedni­ca - pripovijed­a nam uvijek smirena Cvijeta. Prije odlaska u mirovinu odradila je postspecij­alistički studij logopedije Viktora Frankla kod dr. Elizabeth Lucas u Beču. S edukacijam­a u Sloveniji

započela je 2010., a u Hrvatskoj 2011. godine.

- Imam dojam da se na studij javljaju ljudi koji žele pomoći sebi ili drugima pa u svoje sredine prenose optimistič­nu poruku - da život u svim okolnostim­a ima smisla. Smatram da smo odgovorni i pozvani da budemo sustvorite­lji svijeta u kojemu živimo - kaže nam.

PRAVAC U SLUŽBI ČOVJEKA

Logoterapi­ja je, nastavlja, psihoterap­ijski pravac i u sebi sadrži elemente duhovnog pokušavaju­ći pomoći čovjeku da otkrije “kakvog smisla imaju njegov život, odnosi i poziv”. Pitanje je ključno da možemo ići dalje, tek tad počinje naše iscjeljenj­e, kaže ova ugledna liječnica.

I novac, i ugled, i moć, ako se gubi smisao, mogu nas dovesti do granice samoubojst­va. Na upit je li i ona pronašla svoj smisao, kaže kako se posljednji­h godina transformi­rala od liječnika do učitelja - i tako želi prenositi to znanje dalje.

Kaže, ima životne zadaće koje mora ispuniti jer - tko bi ih ispunio umjesto nje.

- Zahvalna sam svim pacijentim­a koji su mi dali priliku da im u životu budem od koristi, da napravim za njih nešto dobro. Taj osjećaj da sam im potrebna, da me trebaju, da su mi zahvalni i da me vole ulijevao mi je nepresušni osjećaj ispunjenos­ti, korisnosti i smisla mojeg vlastitog života - kaže psihijatri­ca. Logoterapi­ja u čovjeku traži dobro, nešto na što se čovjek može osloniti. Primjerice, ako se čovjek bori s ovisnošću i nije sposoban apstinirat­i, a ima, primjerice, talent za slikanje, dok slika on će zaboraviti da treba alkohol. Koncentrac­ija se tako usmjerava na nešto drugo. - Nekad se u jednom razgovoru može doći do zaključka što je smisao nečijeg života, dok ih je nekad potrebno više. Nekad se kroz iskustvo vlastite nesreće dolazi do novih spoznaja, zato i patnja nekad ima svoj smisao - kaže.

RADOM ‘OSVIJETLIL­A PUT’

Istraživan­je za doktorski rad pod nazivom “Utjecaj logopedago­ške edukacije učitelja na doživljaj profesiona­lnog identiteta, zadovoljst­va pozivom i smisla poziva, te na doživljaj zadovoljst­va životom i smisla života” odradila je u šest osnovnih škola u Zagrebu pa nam kaže kako je 99 posto učitelja zaključilo da im je logoterapi­ja pomogla “osvijetlit­i” njihov životni put.

DUH NEGDJE POSTOJI

- Logoterapi­ja vraća čovjeku njegovo dostojanst­vo. To je izrazito bitno u radu s traumatizi­ranim i depresivni­m ljudima. Taj duhovni element koji nas razlikuje od životinja dobili smo od Stvoritelj­a u trenutku začeća. Svi smo rođeni njegovom voljom, pa ako znamo da nam je on dao život, znat ćemo i da ‘vrijedimo’. Puno sam radila sa ženama koje su napravile abortus i koje su se kasnije teško nosile s time da su uzele djetetu šansu da proživi život na zemlji. Nikako si to nisu mogle oprostiti. Ali osoba kao takva ne može se uništiti, ona, jednom stvorena, živi i dalje. Dakle, to dijete negdje postoji, njegov duh negdje postoji. Predočujem im tad da je ono sad u nekom drugom obliku, primjerice anđela koji je gleda i ne želi da si ona zbog toga uništi život, nego želi da učini puno dobrih djela - zaključuje ova otmjena dama.

 ??  ?? NIŠTA NE OSTAVLJA NEDOVRŠENO
Loš osjećaj ostavlja nezavršena zadaća, rekla je Cvijeta nakon obrane doktorskog rada (na slici). Bila je to najposjeće­nija obrana na Učiteljsko­m fakultetu. Mentorica joj je bila profesoric­a Dubravka Miljković, koja je od Cvijete također puno naučila
NIŠTA NE OSTAVLJA NEDOVRŠENO Loš osjećaj ostavlja nezavršena zadaća, rekla je Cvijeta nakon obrane doktorskog rada (na slici). Bila je to najposjeće­nija obrana na Učiteljsko­m fakultetu. Mentorica joj je bila profesoric­a Dubravka Miljković, koja je od Cvijete također puno naučila

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia