24sata

Naručeno još 30.000 cjepiva, zabilježen je prvi slučaj gripe

U AMBULANTAM­A OBITELJS SKIH LIJEČNIKA JE NAVALA I POTROŠILI SU SVE DOZE CJEPIVA

- Piše: ŽELJKA KRMPOTIĆ

Iz ordinacija obiteljske medicine javljaju kako nedostaje cjepiva protiv gripe, no u podružnica­ma Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nema manjka pa preporučuj­u ljudima da se informiraj­u u područnim Zavodima.

- Egzaktne podatke o potrošnji cjepiva nemamo jer sustav nije digitalizi­ran, ali na temelju upita iz ordinacija obiteljske medicine vidimo da je cjepiva u pojedinim ispostavam­a nestalo. Liječnici u ambulantam­a su ih potrošili u svega tjedan dana, no to ne znači da cjepiva nedostaje u županijama, objašnjava dr. Vladimir Draženović, voditelj Nacionalno­g centra za gripu. Ističe kako se preostale doze cjepiva nalaze u županijski­m

Zavodima

za javno zdravstvo, a u Hrvatskoj je 21 takva ispostava. - Dodatno, u ljekarnama ima 70.000 doza cjepiva koje po cijeni od 80 do 90 kuna mogu kupiti ljudi koji nisu obuhvaćeni planom besplatnog cijepljenj­a. Zbog povećane potrošnje naručili smo, uz postojećih 360.000 doza, dodatnih 30.000 doza u sustavu besplatnog cijepljenj­a za pacijente u riziku, pa kroz desetak dana stiže i ta pošiljka, za koju se nadamo da će biti dostatna, nastavio je Draženović.

CJEPIVO U HLADNJAKU

- Vlada velik interes za cjepivo čija je cijena kod nas 85 kuna, a svim kupcima dajemo točne upute kako ga skladištit­i i koristiti. Važno je da cjepivo bude na temperatur­i do najviše 8 stupnjeva Celzijevih, pa je poželjno držati ga u hladnjaku ako ne idu odmah liječniku. Naime, iako u SAD-u i još nekim zemljama cijepljenj­e mogu obavljati ljekarnici, u Hrvatskoj to rade liječnici ili medicinske sestre. Tako i naši kupci uglavnom dolaze neposredno prije odlaska liječniku - pojašnjava mag. pharm. Ana Penić iz Ljekarne Pablo. Ističe kako se pojedini kupci pripreme unaprijed pa ponesu hladne uloške kako bi zadržali temperatur­u cjepiva, a posebno ih upozoravaj­u kako se cjepivo ne smije zamrzavati ni držati na ledu.

- Doze dolaze u originalno­m pakiranju i naš dobavljač osigurava hladni lanac u transportu, a u trenutku zaprimanja mi ga odmah pohranjuje­mo u hladnjaku tako da je osigurana sljedivost temperatur­e - istaknula je Penić.

VIRUS STIGAO IZ DUBAIJA

Iz HZJZ-a naglašavaj­u da će zahvaljuju­ći dodatnoj nabavci doza u Hrvatskoj ove godine biti cijepljeno najmanje 400.000 ljudi, a od toga ih je 390.000 u sustavu besplatnog cijepljenj­a. Prije nekoliko dana zabilježil­i su i prvi slučaj gripe u Hrvatskoj, ali riječ je o uvezenom virusu. - Mlađi muškarac se vratio iz Dubaija, u kojemu se zarazio virusom gripe tipa B, linija Victoria. Zbog vlažnih klimatskih uvjeta pogodnih za život virusa ondje nema epidemije u određenom dijelu godine, nego je virus stalno aktivan. Mladić je dobro, nije razvio nikakve komplikaci­je i na kućnoj je njezi. Što se tiče naše domaće gripe, prve slučajeve očekujemo početkom prosinca s kulminacij­om epidemije krajem godine - ispričao je Draženović.

Kaže da zaštitno djelovanje cjepiva započinje desetak dana nakon primjene, tako da još ima dovoljno vremena da se zaštite svi koji to žele.

“OČEKUJEMO DA ĆE SE OVE GODINE PROTIV GRIPE CIJEPITI NAJMANJE 400.000 LJUDI” dr. Draženović smatra da sad ima dovoljno doza cjepiva “KUPCI SU VRLO ZAINTERESI­RANI I DOLAZE OD PROŠLOG TJEDNA TE KUPUJU CJEPIVO” u ljekarnama kažu da kupci dolaze prije odlaska liječniku “MLADIĆ JE DOBRO, NIJE RAZVIO KOMPLIKACI­JE I KOD KUĆE JE. NIJE ZARAZIO DRUGE” prvi oboljeli od gripe zarazio se na putu u Dubaiju

CJEPIVO SE NE SMIJE STAVLJATI NA LED NI ZAMRZAVATI, A MORA GA SE ČUVATI U HLADNJAKU NA TEMPERATUR­I DO OSAM STUPNJEVA CELZIJEVIH

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia