24sata

Gdje je 365 ljudi nestalih u Vukovaru 1991.?

SPECIJAL: SVI VUKOVARCI KOJE JOŠ UVIJEK TRAŽE. POMOZIMO DA IH NAĐU

- Piše: ROMANA BILEŠIĆ

Punih 28 godina živim dva usporedna života. Jedan je onaj normalan, kad odlazim među ljude, radim, kupujem, pričam... A drugi je onaj koji živim u mislima i razgovoru sa svojim djetetom. Tijekom dana bezbroj se puta sjetim života prije rata. Jako mi nedostaje moje dijete i jako mi je teško živjeti sa spoznajom da ga nema. Puno puta uhvati me velika čežnja da ga vidim, zagrlim, poljubim... A sve manje nade imam da ću ga ikad i pronaći.

Uvijek se pitam, ako i pronađem njegove kosti, gdje su njegova kosa, njegove oči, srce, njegove ruke... Ne sjećam se kad sam prospavala cijelu noć. Imam osjećaj da sam stalno u mislima s njim.

A onda ga nekad sanjam. Pa kad se ujutro probudim, mrzim samu sebe što sam se probudila, jer je taj san prestao, tiho i kroz suze ispričala nam je lani Marija Šestan (72), Vukovarka s vinkovačko­m adresom, koja već 26 godina traži sina Tomislava Šestana. Bio je vukovarski branitelj i nestao je nakon pada grada. Imao je samo 21 godinu.

- Tražim ga dulje nego što je on uopće živio - nemoćno je slegla ramenima i preplavlje­na silnom tugom pogledala u sinovu fotografij­u.

Kao što s tugom iz dana u dan gleda i sinovljeve vršnjake, njihove obitelji, djecu... Pa se pita kakav bi život imao njezin sin da je ostao živ.

Kao i Marijin, životi obitelji 365 žrtava hrvatskih branitelja i civila nestalih na širem vukovarsko­m području tijekom obrane grada, prožeti su tugom, patnjom, uspomenama i sjećanjima. Dan uoči obljetnice pada Vukovara, iz pijeteta prema njima i njihovim obiteljima, na sljedećim stranicama donosimo njihove fotografij­e, imena i prezimena. Ustupili su nam ih Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i Vukovarske majke. Izvukli su ih iz albuma koje s posebnom pažnjom čuvaju već više od četvrt stoljeća. Nažalost, slike nekih od njih više ne postoje. Kao i njihove sudbine, uništene su tijekom razaranja Grada heroja. Članovi njihovih obitelji ustrajno ih traže, za njima tuguju i pate u tišini svojih domova.

Već 28 godina rastrgani su između razuma i osjećaja, znaju da se njihovi najmiliji neće vratiti, a ipak se ne prestaju nadati. Redakcija 24sata već tri godine priča njihove priče. Ustrajnim objavama ispovijest­i slomljenih majki, očeva, kampanjama i apelima pokušavamo pridonijet­i rješavanju pitanja nestalih u Domovinsko­m ratu.

 ??  ?? “Tražim svog sina dulje nego što je on živio. Mrzim samu sebe svako jutro što sam se opet probudila, opet bez njega...”
“Tražim svog sina dulje nego što je on živio. Mrzim samu sebe svako jutro što sam se opet probudila, opet bez njega...”
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia