24sata

LANCIMA SAM SINU VEZAO TAJ MOTOCIKL ‘ON ĆE SE SAD PROMIJENIT­I’

OTAC SPLITS SKOG DIVLJAKA (19) KAŽE DA ĆE NJEGOV SIN SVE SAM PLATITI

- Piše: DENIS MAHMUTOVIĆ

Nismo ga još vidjeli. Želimo da mu pritvor služi kao škola. To je pouka, neka vidi da je sam i da mora sam to ispraviti, rekao nam je otac splitskog mladića koji je u samo 24 minute uspio napraviti više od 80 prometnih prekršaja.

Adrian (19) trenutačno se nalazi u pritvoru na splitskim Bilicama nakon što su snimke njegova divljanja na motociklu došle i do policije.

Oduzet mu je motocikl koji odmilja zove Suzana, a svoje ponašanje u prometu objašnjava ovako: “Gdje je riskantno, poštujem prometna pravila, ali ne na legalan način, nego na način koji je u mojoj glavi”. Razgovaral­i smo s njegovim ocem kako bismo doznali zašto jedva punoljetni mladić divlja u prometu.

- Apsolutno ne odobravam njegovo ponašanje. Ja i supruga smo deset puta, i više od toga, pokušavali to promijenit­i. Oduzimali smo mu motocikl više od deset puta, vezali bismo ga lancima. On bi otvorio lokot, skinuo bi lance, sve bi uspio otvoriti. Na internetu bi vidio kako se lokot otvara žicom. Znali bismo odvesti motocikl na drugi kraj grada, u neku drugu garažu, a on bi ga svejedno našao - kaže nam Adrianov otac. Zašto se nisu riješili motocikla? Zašto ga nisu prodali, pitali smo.

ZARAĐUJE ‘TAKSIRAJUĆ­I’

- Ma jesmo! Prodavali smo ga već više puta. Prodali bismo jedan motocikl, a on bi odmah kupio drugog - odgovara otac.

- On vam preko ljeta razvozi. Iz disko klubova noću razvozi pijanu omladinu i tako zaradi novce. Razvozi ih s BMW-om - objašnjava otac odakle sinu novac. Nameće se pitanje odakle mladom Adrianu novac za BMW. - On je sam sebi sve kupovao još otkad ima 14 godina. Kupio bi auto, pa bi ga onda prodao, pa nadodavao... - pokušava razjasniti otac. Zanimalo nas je kako mladić od 14 godina može kupovati takve stvari.

- Ma to je loše društvo, on i prijatelji su kupovali zajedno. On je u tom sportu, oduvijek je u tome. Stalno je mijenjao aute i motocikle. Bavio se time bez da nas pita. On bi kupio aute na otpadu pa ih dovodio u stanje da ih se može voziti. Cijele noći bi popravljao, bojio i sređivao te bi ih onda prodao i kupio malo bolji model. Mi bismo mu malo pomogli vezano za osiguranje i registraci­ju. Ali ne slažemo se s tim njegovim hobijem. Sve smo pokušali. Neka djeca se mogu odgojiti, a neka ne mogu. Neka se jednostavn­o rode tvrdoglava i ambiciozna te se žele po svaku cijenu baviti time, ali roditelji nemaju moć. Nemaju moć zabraniti mu, ali mogu ga usmjeriti. Zabraniti neke stvari je izvan naše moći.

On je za auto zaradio godinama štedeći i razvozeći. Niti puši, niti pije, niti se drogira. Studira arhitektur­u i dao

A‘NEKA DJECA SE NE MOGU ODGOJITI. NEKA SE JEDNOSTA TAVNO RODE TVRDOGLAVA I AMBICIOZNA. RODITELJI NEMAJU MOĆ ZABRANITI’, KAŽE OTAC

je sve ispite. Ovo traje već pet, šest godina. Kupio je motocikl od 125 kubika sa 16 godina i od tada se borimo s njim. Dok je bio maloljetni­k, noćima nismo spavali, ali sad mora odgovarati za svoja djela - kaže nam Adrianov otac, koji nam je prokomenti­rao odluku suda da mora ostati u pritvoru.

NIJE GA POSJETIO

- Stopostotn­o se slažem jer to mu je spasilo život. Ovo je prešlo svaku mjeru. Podržavamo da se motocikl trajno zaplijeni. Ne želimo platiti sve te kazne, on će ih platiti ili će odležati u zatvoru kaže otac.

Još nije posjetio sina iza rešetaka.

- Nismo ga još vidjeli, nemamo pravo pristupa. Odnijeli smo mu odjeću, uplatili novac da kupi četkicu. Posjetit ćemo ga, ali ne znamo još kad. Nećemo ga ni tješiti, mora sam u svojoj glavi sve skužiti. Ne može sad doći doma i misliti da je sve OK. Tek je ušao, neka ga tamo i neka leži te razmišlja bez telefona, cure, roditelja... Neka razmišlja kako će se ponašati kad izađe. Kao odrasla osoba ili kao dijete - zaključuje Adrianov otac.

On je mlađi punoljetni­k, ne možete ga vi sad toliko blatiti. Uništavate mu život. Imate odgovornos­t da ga zaštitite. Osim toga, sud ga nije kazneno gonio, nego samo prekršajno. Molimo ljude da ga puste na miru, da se strpe. On će se sad sigurno promijenit­i. Obitelj i njegova cura su jako ožalošćeni, rekao je otac.

 ??  ?? Adrianu prijeti kazna od tri godine zatvora
Adrianu prijeti kazna od tri godine zatvora
 ??  ?? Svoj motocikl zove Suzana i smatra da se
na njega ne odnose pravila
Svoj motocikl zove Suzana i smatra da se na njega ne odnose pravila

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia