24sata

‘Pisci više ne bježe od politizira­nih tema’

KNJIŽEVNA NAGRADA FRIC VELIKO PRIZNANJE Tjednik Express će po treći put dodijeliti prestižnu književnu nagradu Fric, a autor najbolje knjige fikcijske proze osvojit će 75.000 kuna. Žiri je u uži krug izabrao 13 pisaca, a dobitnik nagrade bit će poznat u s

- Piše: NIKOL ZAGORAC

Priča o nestanku knjige traje već 25 do 30 godina, a ona je još tu. Zato je važno da ovakve nagrade postoje, da se poveća čitanost i književna scena održi na životu.

Istaknula je to jučer, gostujući na N1 televiziji, Biljana Romić, predsjedni­ca žirija za dodjelu književne nagrade Fric. Ova prestižna nagrada, nazvana prema nadimku najznačajn­ijeg našeg pisca Miroslava Krleže, dodjeljuje se već treću godinu za najbolju knjigu fikcijske proze. Pokrenuo ju je tjednik Express, a sponzorira Barcaffe. U konkurenci­ji od 50 naslova, žiri je izabrao njih 13, od kojih će odabrati konačnog pobjednika. Njegovo ili njezino ime znat će se u siječnju.

- Uvijek je teško izabrati pobjednika jer se svake godine pojavljuje iznimno puno naslova, što je dobro jer govori o vitalnosti proze. Od 50 do 70 naslova godišnje prijavljen­ih za ovu nagradu nije mala stvar, pristojna je to brojka. Treba to sve pročitati, a naposljetk­u o pobjedniku odlučuju samo nijanse - istaknula je Romić dodavši kako je žiri, koji odlučuje koja knjiga je najbolja, stručan, ali ne čisto književno stručan. Pa su tako članovi ginekolog Dubravko Lepušić, književna kritičarka i prevoditel­jica Jagna Pogačnik, povjesniča­r Hrvoje Klasić, urednik kulture u Expressu Igor Vikić, glumica

Lana Barić, a koordinato­r nagrade je književni urednik Kruno Lokotar. - Bitno je da pratite, znate, čitate. Glasamo svatko za sebe pa zbrojimo glasove. Objektivni parametri kojima se vodimo postoje, ali dakako i doza subjektivn­osti. Raspravlja­mo u smislu razgovora, a ne da bismo utjecali jedni na druge i odluku. Naposljetk­u se svi usuglasimo i svi stojimo iza izbora pobjednika - kaže Romić. Naglasila je kako pisci više ne bježe od politizira­nih tema i da sve više pišu otvoreno o društveno-političkim problemima. - Okreću se žanru krimića, u kojem krenu od ubojstva, da bi onda prokazali društvo, kapitaliza­m, licemjerje društva, Crkve, odnos prema manjinama... Zanimljivo, rat je i dalje tema, ali više ne u smislu borbe dobrih i zlih, nego u smislu intimnih priča. Ima i autobiogra­fičnosti. Hrvatska proza nikad nije bila autobiogra­fična, od toga se bježalo, a danas je to normalna pojava. Vrlo otvoreno se piše o odnosu prema spolnim manjinama, otvoreni gay romani, nacionalni­m manjinama, o svim problemima. Možda nedostaje eksperimen­talnosti, ali ima hrabrosti - kaže Biljana Romić. Kruno Lokotar je pojasnio koji su kriteriji za dodjelu ove nagrade. - Važno je da je knjiga premijerno objavljena u Hrvatskoj u razdoblju od 1. srpnja prethodne godine do 30. lipnja ove godine te da se radi o nepreveden­oj fikcijskoj prozi, dakle romanu, kratkoj priči, zbirci, noveli. Nagrađeni autor najbolje knjige, dodao je, osim simboličke moći koju dobiva s činjenicom da je izabran kao najbolji, dobiva i skulpturu te financijsk­u nagradu u iznosu 75.000 kuna bruto. - Nagrada vuče autoritet Krleže, to nije mala stvar - naglasio je.

OTVORENOST

 ??  ?? Kruno Lokotar i Biljana Romić kažu da se sve više
piše i o spolnim manjinama
Kruno Lokotar i Biljana Romić kažu da se sve više piše i o spolnim manjinama
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia