24sata

DEČKI, TAK’ SE TO RADI

IDEMO NA EURO TRESLI SMO SE I STRE DOBRODOŠAO KUĆI, DANI

- Piše: A. BUŠKULIĆ, A. BEVANDA, D. VUKUŠIĆ, J. TOLIĆ

Znate li kad je Hrvatska zadnji put okončala kvalifikac­ije kao pobjednik skupine? Prije 12 godina, kad je Slaven Bilić uvjerljivo odveo “vatrene” na Euro 2008. Kad je Luka Modrić tek postajao važan igrač, lider.

Da, bilo je muke i ovaj put, prosuti bodovi u Budimpešti i pogotovo Bakuu držali su nas “na iglama” dulje nego što je trebalo, ali Hrvatska je izborila Euro 2020. pobjedom nad Slovačkom u Rijeci 3-1. Preokretom koji je izvela bez čak sedam igrača koji su igrali finale SP-a prošle godine. Hrvatska je prema kladionica­ma deveti favorit, tečaj da ćemo biti prvaci je 26. Za plasman HNS i igrači podijelit će 9,5 milijuna eura, dok će prvak samo od Uefe zaraditi 34 milijuna. A ono što je navijačima sad najvažnije je ždrijeb. Ugostit će ga 30. studenoga Bukurešt. I premda ni tada nećemo znati sve suparnike jer play-off Lige nacija igra se na proljeće (26. i 31. ožujka), barem ćemo znati gdje će “vatreni” krenuti u pohod na europski tron, hoće li svjetski doprvaci imati desetke tisuća navijača iza sebe u Budimpešti, Münchenu, Dublinu, ili već prije Božića kreće štednja navijača za iduće ljeto u Sankt Peterburgu, Kopenhagen­u ili Glasgowu. Grupna će se faza igrati u 12 gradova: Dublinu, Kopenhagen­u, Londonu, St. Peterburgu, Bilbau, Amsterdamu, Glasgowu, Münchenu, Rimu, Budimpešti, Bukureštu i Bakuu. Hrvatska će biti u drugoj jakosnoj skupini jer nije među šest pobjednika skupina s najboljim bodovnim učinkom. Ispred naših su trenutačno Italija, Belgija, Ukrajina, Engleska, Njemačka i Španjolska. Euro su još izborili Rusija, Poljska, Turska, Austrija, Francuska, Nizozemska, Češka, Finska i Švedska. Nositelji, i potencijal­ni suparnici našima, sigurno će biti Belgija i Italija, a u prve dvije jakosne skupine sigurno neće ući Austrija, Rusija, Finska i Švedska.

Ove kvalifikac­ije poklanjamo Vukovaru i Škabrnji. Osjećam ponos i sreću, rekao je Zlatko Dalić nakon slavlja.

Uoči susreta najavio je da će o izboru Rujevice kao domaćina odlučujuće utakmice govoriti nakon Slovačke. Pa, izborniče, što ste htjeli reći?

- Ovako velike utakmice treba igrati pred 35.000 ljudi. Ja sam odlučio gdje će se igrati utakmica, želim da igramo u cijeloj Hrvatskoj, ali nisam znao da će zadnja biti odlučujuća, možda je prva protiv Azerbajdža­na trebala biti ovdje, a ostale u Zagrebu i Splitu - rekao je i zapravo priznao da je očekivao kako će plasman osigurati prije zadnjeg susreta. Na poluvremen­u je Hrvatska, unatoč puno boljoj igri, gubila.

- Nisam bio zabrinut, igrali smo dobro, rekao sam da ne smijemo gubiti glavu i srljati, biti nervozni. Čim smo dali gol, preporodil­i smo se i to je bila prava Hrvatska, ali i prvo poluvrijem­e je bilo dobro. Ponovno smo Hrvatsku učinili sretnom zemljom. Mladi igrači odigrali su kao veterani. Dobivamo širi izbor igrača. Ako se ne varam, poslije 2008. ovo su nam najbolje kvalifikac­ije.

Tko je bio igrač utakmice?

- Ne znam, stoperi su bili bez greške, Barišić je bio aktivan, Bruno je dao gol, Perišić gol, Vlašić gol... Bio sam zabrinut, ali nisam bio pesimist.

U Rusiji ste nadmašili brončanu generaciju ‘98., a sada ste uspjeli ono što oni nisu: plasirali se na iduće veliko natjecanje. - Imali smo puno problema, ozljeda, igrača van forme, ali dobili smo puno mladih igrača. Ovim igračima koji su bili u Rusiji zahvalan sam dok sam god izbornik i oni će imati kod mene prednost. A drugi se moraju izboriti. Ne mogu mlađi igrači koji su u reprezenta­ciji prvi i drugi put igrati ispred njih. To nema nikakve logike. Do kad ćete biti izbornik?

- Ovaj ponos i sreća koju osjećam i koju sam osjećao prije mjesec dana u Splitu nema cijenu. To meni nitko ne može platiti. Mogu doći s milijunima, ali mene to ne zanima. Ja sam imao dva cilja kad sam ostao poslije SP-a: da Hrvatska igra u Splitu i da odemo na Euro. Nema tog novca koji mi može platiti ovo - zaključio je emotivni Dalić.

“MOGU MI DOĆI S MILIJUNIMA, BRIGA ME, NEMA NOVCA KOJI MOŽE OVO PLATITI”

Zlatko Dalić na pitanje do kada će biti izbornik

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? LOV NA EDUARDA
Ivan Perišić zabio je 24. gol za reprezenta­ciju, Dudu ima 29, Mandžukić 33, a Šuker 45
LOV NA EDUARDA Ivan Perišić zabio je 24. gol za reprezenta­ciju, Dudu ima 29, Mandžukić 33, a Šuker 45
 ??  ?? NEUMORNI PETKO
Kapetan Modrić morao je čestitati Petkoviću
NEUMORNI PETKO Kapetan Modrić morao je čestitati Petkoviću

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia