24sata

KONGERS U ZAGREBU TUSK NOVI PRED

DOBRO SE ZABAVLJALI Novog predsjedni­ka Europske pučke stranke izabrali su s 93 posto glasova. Kongres su zaključile Merkel, von der Leyen i predsjedni­ca Kolinda Grabar Kitarović

- Piše: T.

KVARANTAN, E. ASIPI, Ž. MEŠTROVIĆ

Donald Tusk novi je predsjedni­k Europske pučke stranke. Odlučeno je to sa 93 posto glasova na prvom danu izbornog kongresa EPP-a u zagrebačko­j Areni.

Na skupu pučana okupilo se više od 2000 izaslanika iz 40ak zemalja, niz šefova država i visokih dužnosnika - članova najbrojnij­e političke obitelji u Europskom parlamentu. To je najviši ovogodišnj­i skup visokog ranga u Hrvatskoj. Tusk je bio dosadašnji predsjedni­k Europskog vijeća, a bio je jedini kandidat pučana za novog predsjedni­ka. Na tom mjestu je zamijenio Josepha Daula. Kongres je ipak u poptunosti zasjenila njemačka kancelarka Angela Merkel koja se prije kongresa sastala i s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkoviće­m. Merkel je u Zagreb jer je njezin CDU dio Europske pučke stranke kao i Plenkoviće­v HDZ.

NOVI PREDSJEDNI­K

Tuska su za predsjedni­ka EPP-a izabrali s 93 posto glasova

Istaknula je kako mora odati priznanje Hrvatskoj za sve što je učinila za pristup Schengenu, a na samom kongresu je rekla da Europa mora pokazati da smo zajedno puno snažniji.

NA KONGRES STIGAO I KLIČKO

- Ponovno smo ujedinjeni i zato i možemo danas biti u Zagrebu. Želimo poručiti zemljama zapadnog Balkana, imate budućnost, imate mogućnost članstva u EU-u, oni to moraju čuti iz Zagreba - rekla je Merkel. Na kongresu je bila i nova predsjedni­ca Europske komisije Ursula von der Leyen. U

Zagreb je, kao pučanin, stigao i bivši svjetski prvak u boksu, a danas političar, Vitalij Kličko. - Volim Hrvatsku, a posebice sam zahvalan premijeru Plenkoviću zbog angažmana oko Ukrajine - rekao je Kličko naglasivši da Ukrajina ima veliku podršku EPP-a i da je došao u Zagreb kako bi je udvostruči­o. - Problem Rusije i Ukrajine mora se riješiti, ali znamo tko to može - rekao je Kličko. Među uzvanicima, europski pučanin, stigao je i nekadašnji talijanski premijer Silvio Berlusconi. No, sudeći po fotografij­ama nije se previše zabavio pa je skoro zadrijemao. Međutim, hrvatskom premijeru nije sve prošlo glatko kao Berlusconi­ju. Osam članova HDZ-a koji su izbačeni iz stranke zbog poruka u grupama na WhatsAppu i Viberu otvorenim pismom obratilo se Europskoj pučkoj stranci da bi upozorili na, kako navode, totalitarn­e i nedemokrat­ske metode obračuna vodstva HDZ-a s političkim neistomišl­jenicima.

DOČEKAO IH S KIŠOBRANOM

No njihovo pismo nije skinulo osmijeh s lica premijera Andreja Plenkovića, koji se jučer sastajao s nizom političara iz redova europskih pučana. Ispred zgrade Vlade s kišobranom u ruci dočekao je norvešku premijerku Ernu Solberg te Angelu Merkel. Sastao se premijer i s Ursulom von der Leyen. Upravo su von der Leyen i Merkel skupa s hrvatskom predsjedni­com Kolindom Grabar Kitarović zaključili prvi dan izbornog kongresa.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia