24sata

MAJKA I JA SMO OTVORILE SKRINJU

Nakon vrećica s povrćem ugledali smo noge Mama je rekla da joj nije dobro Sjećam se da je teta Jasmina gurnula djeda kroz staklo

- Pišu: H. TKALČEVIĆ, D. PLANTAK

Baka i majka telefonom su se dogovorile da se zamrzivač zamijeni pa smo u petak mama, David i ja počeli prazniti škrinju, svjedočila je Katarina Dominić Srnec na suđenju majci, optuženoj da je s više udaraca u glavu ubila svoju sestru Jasminu Dominić i potom njezino tijelo stavila u škrinju.

Prvo su, kaže svjedokinj­a, maknuli knjige s police pa izvukli škrinju koju nisu uspjeli otvoriti. Katarina je uzela nož i odrezala dio gume na poklopcu. Uzeli su neke vrećice sa zamrznutim povrćem, no kako je bilo puno leda, ostavili su da se zamrzivač odmrzava do idućeg dana. Idući dan, u subotu, Katarina je otišla u kupaonicu po kantu u koju će staviti preostalo povrće, a David je ponovno otvorio škrinju.

- Došao je kod mene te rekao da se vide ženske noge i spolovilo. Mama je spavala. Rekla sam odmah to mami, koja se nije osjećala dobro. Nazvala sam očuha i ujnu Nadu Sabol te je pitala mogu li k njoj dovesti sestre - rekla je Katarina.

Njezin zaručnik David je, kad je opisao kako je razrezao vreću i vidio tijelo, zamolio suce da na trenutak izađe na zrak.

- Nisam znao čije je to tijelo - rekao je kad se vratio u sudnicu i dodao kako im je Smiljana pomagala kod čišćenja škrinje.

- Pomagala nam je koliko je mogla jer je imala problema s kralježnic­om - rekao je David Balent.

Nakon što su u škrinji pronašli truplo, Smiljani Srnec je pozlilo. - Bilo joj je loše. Plakala je i vidjelo se da je u šoku. Dali su joj neku injekciju - rekao je David Balent. I djelatnik Hitne potvrdio je da je Smiljana bila vidno potresena.

- Sjedila je za stolom, imala zatvorene oči i tresla se - rekao je svjedok Branko Liber, koji je prije nego što je došao do kuće Smiljane Srnec bio na intervenci­ji kod njezina brata, kojega je Smiljanina kći nazvala nakon što su u škrinju našli truplo. - Dobili smo poziv za intervenci­ju kod gospodina koji je prije mjesec dana imao infarkt. Tog 16. veljače ove godine žalio se na pritisak u prsima i bilo mu je loše. Dali smo mu terapiju. Nakon snimanja EKG-a sve je bilo u redu. Počeli smo razgovarat­i. Rekao je da je pod stresom i tad smo saznali što se događalo. Rekao je da su mu pronašli nećakinju nakon 19 godina. Mi smo se iznenadili. Rekao je da je pronađena u zamrzivaču u blizini - rekao je svjedok Liber dodavši kako su potom kontaktira­li jedinicu da se ne vraćaju jer su očekivali da će morati ići na intervenci­ju.

VIDJELI SMO NOGE

- Javili su nam da pričekamo policiju. S njima smo došli do kuće. Prvo je ušao policajac. Izašao je po nas. Odmah po ulasku u kuću vidjeli smo škrinju. Vidjeli smo zamrznute natkoljeni­ce i potkoljeni­ce, vrlo vjerojatno ženske noge, djelomično omotane u crnu najlonsku vreću. Potom smo išli kod gospođe Smiljane. Doktorica joj je dala terapiju, ali rekla je da je već uzela terapiju - rekao je svjedok. Policajac Manuel Vugrinec, inače iz Palovca, došao je u kuću Smiljane Srnec.

ŽALILA SE NA BOLOVE

- Operativno komunikaci­jski centar PU međimurske obavijesti­o me je da je pronađeno nekakvo tijelo u zamrzivaču. Čekali smo ekipu Hitne pomoći. Sa mnom je bio kolega. Dolaskom na adresu zatekli smo Katarinu Dominić Srnec i njezina zaručnika. Popričali smo s njima i ušli u kuću. Zamrzivač je bio otvoren, vidio se dio ljudskog tijela. Ispod poklopca je bila podstavlje­na drvena daščica, a škrinja je bila otvorena pet centimetar­a. Doktorica Vanja Prgomelja pogledala je i rekla da je riječ o ljudskom tijelu. Sve ukućane smo zamolili da odu u kuhinju. Tamo su bili Smiljana i njezin suprug. Dvije mlađe kćeri nisu bile u kući - rekao je policajac dodavši kako su vidjeli samo koljena.

- Ništa nismo dirali. Zatražio sam još jednu ophodnju zbog osiguravan­ja mjesta događaja. Smiljana se požalila na bolove pa su joj pružili pomoć. Ostao sam u kući i nakon dolaska ekipe za očevid. Bio sam vani i osiguravao mjesto događaja - rekao je Vugrinec. Smiljanina kći rekla je kako nije mogla ni pretpostav­iti čije su tijelo našli u zamrzivaču. On se tamo nalazio

otkad zna za sebe. Tvrdi da se nije koristio, no ne zna zašto. Dodala je da ne zna kako je tijelo završilo u zamrzivaču. Nikad baku nije pitala za tetu Jasminu. - Tek kad bih slavila rođendane, shvatila big da tete stvarno nema i da nitko ne zna gdje je rekla je Katarina.

S djedom Martinom nikad nije pričala o teti. Prisjetila se kako su se jednom mama, teta Jasmina i djed Martin svađali te da je Jasmina gurnula Martina.

- Djed je bio između njih i išao prema teti, a ona ga je odgurnula prema vratima od kuhinje. Pao je kroz staklo na vrata i staklo se razbilo. Mama me je odvela u sobu. Drugi dan se to počistilo - rekla je Katarina.

BIO JE DOBAR, NO ZNAO JE POPITI

Za mamu Smiljanu rekla je da je dobra i brižna majka. Katarina je odgovorila i na pitanje kakva ima sjećanja na tetu iz djetinjstv­a.

- Sjećam se da smo se igrale i da mi je stavila dar u cipelice, Mislim da sam imala četiri godine. Spavala sam, čula sam šuškanje, vidjela sam je, ali sam namjerno zatvorila oči i kad sam otvorila, vidjela sam tetu - ispričala je Katarina. Prisjetila se i kako je jednom došla policija te odvela djeda Martina, no ne sjeća se razloga. Smiljanin odvjetnik upitao ju je kakav je djed bio kao osoba. - Prema meni je bio dobar. Ali znam da je znao popiti - odgovorila je Katarina Dominić Srnec. Podsjećamo, Smiljana Srnec je optužena da je 2000. godine u Palovcu ubila sestru Jasminu Dominić (23) s nekoliko udaraca tupim predmetom u glavu te je potom ubacila u ledenu škrinju. Truplo je otkriveno 16. veljače 2019. godine.

Srnec se na Županijsko­m sudu u Varaždinu zasad brani šutnjom. Obranu bi mogla iznijeti na kraju dokaznog postupka. Suđenje se nastavlja u srijedu, svjedočit će vozač i doktorica Hite, obducentic­a Andrina Kopjar te sudsko medicinski vještak Josip Škavić. U podne će na sudu svoj iskaz davati policajaci koji su radili na istrazi Jasminina nestanka.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? UBILA JE SESTRU? Tijelo Jasmine Dominić (lijevo) u škrinji bilo je godinama. Za njezino ubojstvo optužena je njezina sestra Smiljana Srnec
UBILA JE SESTRU? Tijelo Jasmine Dominić (lijevo) u škrinji bilo je godinama. Za njezino ubojstvo optužena je njezina sestra Smiljana Srnec
 ??  ??
 ??  ?? POZLILO JOJ
Kad su našli truplo, Smiljana je plakala, bila je u šoku
OTAC FREDI
Martin Dominić Fredi preminuo je 2013. godine
POZLILO JOJ Kad su našli truplo, Smiljana je plakala, bila je u šoku OTAC FREDI Martin Dominić Fredi preminuo je 2013. godine
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia