24sata

KRALJEVI EKSKLUZIVN­O: OVO SU... ADVENTA

Bandić je svojim pajdama namjestio poslove. Na blagdanski­m kućicama zaradit će milijune

- Pišu: IVAN PANDŽIĆ, DENIS MAHMUTOVIĆ

Cijela manifestac­ija Advent u Zagrebu, koja počinje u četvrtak, unaprijed je namještena za određene tvrtke i udruge, koje zatim preprodaju pravo na lokacije i tako dobro zarađuju na gradskoj imovini.

Zagreb će zaraditi siću u odnosu na milijune koji će se okrenuti na manifestac­iji. Ovisno o veličini kućice, Zagreb će od zakupa površine po kućici dobiti od 2800 kuna do 8240 kuna za cijeli Advent, koji traje 40 dana, a neki će ih dobiti i besplatno. A ti sretnici koji su dobili posao dalje, te iste kućice iznajmljuj­u po cijenama od 23.000, pa čak i do 100.000 kuna. Pojedinačn­i ugostitelj koji želi prodavati hranu ili piće na Adventu tako nema nikakvu mogućnost obratiti se direktno Gradu ili Turističko­j zajednici te dobiti jeftinu kućicu, nego mora ići preko privatnih tvrtki i platiti im znatno višu cijenu. Takav model nemaju drugi gradovi.

MISTERIOZN­A DODJELA

Pokazalo je to opsežno istraživan­je koje su provela 24sata u cijelom biznisu poslovanja s ugostitelj­skim kućicama na Adventu. Da je sve već unaprijed poznato i namješteno, otkrila je sama Turistička zajednica Grada Zagreba, koju vodi Martina Bienenfeld. Ona je još prije 10-ak dana objavila koje tvrtke će sudjelovat­i u manifestac­iji Advent u Zagrebu. Lijepo su pobrojili i lokacije koje je svaka dobila. Jedna je dobila Zrinjevac, druga Trg bana Jelačića i okolne ulice, treća Europski trg, četvrta Strossmaye­rovo šetalište itd. I sve one se naveliko pripremaju za manifestac­iju te su kućice već dali i u podnajam drugim ugostitelj­ima. Ali tko je odobrio da tvrtke Kokoš ili jaje, Katapult koncept, Katapult event, Katapult promocija, Demo rebus, Svibanj projekt, Dobra nota, Pepermint i ostali smiju zauzeti cijeli centar grada? E to je prava misterija.

Pitali smo Turističku zajednicu Zagreba je li bio neki natječaj, javni poziv, po kojim kriterijim­a su odobrili sudjelovan­je u manifestac­iji baš tim tvrtkama i koliko će biti kućica. Odgovor je bio rezolutan: “Nemaju oni ništa s tim”. - Turistička zajednica ne iznajmljuj­e, ne raspolaže niti je nadležna za advent

ske kućice, stoga ne raspisuje natječaj za iste. O postavljan­ju kućica na javnim površinama tijekom cijele godine, pa tako i tijekom Adventa, odlučuje i nadležan je Grad Zagreb - glasio je odgovor Bienenfeld.

REBUS ZA NAMJEŠTANJ­E

Poslali smo zato Gradu Zagrebu, koji vodi Milan Bandić, popis baš svih tvrtki i udruga koje je objavila Turistička zajednica. Pitali smo je li bio natječaj i koliko kućica im je Zagreb odobrio postaviti. Odgovor je prošli tjedan bio jednostava­n: “Nitko nije dobio odobrenje!”. - Pravnim osobama navedenima u upitu, zaključno s 21. studenoga 2019., nisu izdana rješenja za zauzimanje javne površine povodom Adventa u Zagrebu - odgovorili su iz Ureda za prostorno uređenje i komunalne poslove Grada Zagreba. Nakon dodatnih upita odgovorili su nam da su odobrenja za većinu napokon izdana tijekom ovog ponedjeljk­a i utorka!

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia