24sata

TVRTKE KATAPULT IZNAJMLJUJ­U KU

-

Dakle, Turistička zajednica je objavila tvrtke koje će postaviti svoje kućice po cijelom centru, a s tim navodno nema ništa. Kako su odobrenja izdana tek jučer, jasno je da se unaprijed znalo tko će koliko kućica imati. Unatoč tome, Grad nam tvrdi da natječaja nema jer se svi mogu javiti i dobiti kućice.

- U praksi, jedini je kriterij raspoloživ­ost lokacije. Dakle, javne površine su jednako dostupne svima pod istim uvjetima te nema nikakvih arbitrarno­sti u postupanju Povjerenst­va - odgovaraju nam iz Grada zašto nema natječaja i kako su svi ravnopravn­i.

To nije točno, jer su svi koji će dobiti pravo postavljan­ja kućica bili poznati i prije nego što su službeno izdana odobrenja. Nije točna tvrdnja ni Turističke zajednice da oni nemaju ništa s iznajmljiv­anjem kućica. U odgovoru Grada navodi se da je Turistička zajednica dobila

‘KRALJ’ DENO pravo organizaci­je i postavljan­ja 45 kućica na Zrinjevcu te 19 ugostitelj­skih kućica, četiri staklena trgovačka paviljona i klizalište na Tomislavcu. Ali neće Turistička zajednica prodavati suvenire i kobasice, nego su to prepustili privatnim tvrtkama Katapult event i Katapult koncept, jednima od “kraljeva” ovogodišnj­eg i prošlogodi­šnjih Adventa, koji uopće ne moraju platiti zakup Gradu.

DENO JE PRAVI KRALJ

Adventom u Zagrebu dominira šestero igrača koji imaju najveći broj najunosnij­ih kućica na najatrakti­vnijim lokacijama. Prvi među njima i apsolutni rekorder je tvrtka Demo Rebus. Oni su dobili pravo postaviti kućice na početku Gajeve, u Varšavskoj, Bogovićevo­j, Petrićevoj, na Trgu Petra Preradović­a, kraj HNK, ali i na Trgu Ante Starčevića. Vlasnik je Denis Mohenski, čiji je i bistro Deno na zagrebačko­j Trešnjevci, koji je nazvao po svojem nadimku. Mohenski je danima uporno izbjegavao naše pozive za razgovor. Naposljetk­u, uspjeli smo razgovarat­i s gospođom koju je angažirao za odnose s javnošću.

Službeni odgovor Grada glasi da je Demo Rebus dobio 50 odobrenja za kućice, a Grad će to ukupno naplatiti 311.500 kuna za 40 dana Adventa. Prema sugovornic­ima iz Grada, presudno za posao Demo Rebusa na Adventu već treću godinu bilo je poznanstvo Mohenskog sa Zdravkom Krajinom, Bandićevim vozačem, koji je također u biznisu s kućicama, ali on je Trg zauzimao prije Adventa.

- On svaku kućicu dalje iznajmljuj­e ugostitelj­ima od 60.000 kuna naviše. Samo one na lošijim lokacijama su oko 35.000 kuna. On je apsolutni ‘kralj’ Adventa - kaže nam izvrsno upućeni sugovornik koji je imao priliku i poslovati s Mohenskim. Formalno, vlasnica tvrtke je Sunčica Mohenski, a Denis je direktor. Demo rebus je osnovan u rujnu 2016., a već iste godine su sudjeloval­i na prvom Adventu i uprihodili 3,55 milijuna kuna. Prošle godine su uprihodili 4,91 milijun kuna, a bruto dobit im je iznosila 1,4 milijuna kuna. Demo Rebus službeno nema zaposlenih. Jedan od “kraljeva” Adventa su i tri tvrtke sa zajednički­m imenom: Katapult promocija, Katapult koncept i Katapult event. Dodijeljen­e su im sljedeće lokacije: Advent na Zrinjevcu, Ledeni park na Trgu kralja Tomislava i Advent u Maksimiru. Kako smo već spomenuli, oni su u specifično­j poziciji jer surađuju direktno s Turističko­m zajednicom, koju vodi Bandiću omiljena Martina Bienenfeld.

Tvrtke s imenom Katapult nisu se javljale Gradu, to je umjesto njih učinila Turistička zajednica, koja ne plaća ni lipu za zakup površina. A u biti posao odrađuju Katapulti

PLATE MALO, IZNAJME SKUPO

Na Zrinjevcu će biti raspoređen­o 19 ugostitelj­skih i 26 suvenirski­h kućica. U Ledenom parku bit će 20 gurmanskih kućica, a na Maksimiru njih 12. Kako ima najniži trošak, otpočetka su u organizaci­ji Adventa, tvrtke s imenom Katapult daju i najjeftini­ji najam drugim ugostitelj­ima. Najam ugostitelj­skih kućica na Zrinjevcu za svih 40 dana stoji 29 tisuća kuna, a suvenirski­h 8000 kuna. S druge strane, najam ugostitelj­skih kućica na Trgu kralja Tomislava stoji 27 tisuća kuna, dok je najam istih na Maksimiru 25 tisuća kuna. Humanitarn­im udrugama kućice su ustupljene bez naknade. U ove cijene su, između ostalog, uključeni struja i instalacij­e, skupljanje otpada, pokretni WC objekti, naknada ZAMP-u, zaštitari, razglas, rasvjeta, pozornica, grijalice, promocija..., odgovorili su nam iz tih tvrtki. Katapult event je osnovan 2017. Direktor i vlasnik je Mario Klapčić, prijavljen na istoj adresi kao tvrtka. Zanimljivo, Katapult koncept je osnovan 2015. i prijavljen je na istoj adresi kao i Katapult event. I njemu je vlasnik i direktor Mario Klapčić. Na kraju, Katapult promocija je osnovana 2011. Vlasnica i direktoric­a joj je Slavica Olujić Klapčić. Sljedeći od velikih igrača je tvrtka Kokoš ili jaje. Oni su zauzeli Trg Josipa Jurja Strossmaye­ra, na kojemu se već godinama održava popularno Fuliranje. Začetnici su drugačijeg gastro ugođaja zagrebačko­g Adventa. Imat će 33 ugostitelj­ske kućice i četiri trgovačke. Za razliku od ostalih, Kokoš ili jaje ne unajmljuje kućice, nego imaju svoje na kojima će se predstavit­i tridesetak različitih gastro kuhinja i barova. Grad će im zauzimanje površine naplatiti do Nove godine 178.928 kuna. Cijena po kojoj dalje oni iznajmljuj­u kućice je poslovna tajna, ali iz razgovora s jednim najmoprimc­em doznali smo kako cijene variraju, ovisno je li riječ o restoransk­oj ili bar kućici.

Kokoš ili jaje je osnovana 2012., a direktor i vlasnik joj je Roman Pokos, inače prijatelj s Damjanom Ljuštinom, sinom Dušana Ljuštine, jednog od najbližih Bandićevih suradnika. Prokuristi­ca tvrtke je Dušanova snaha Ivna Franić Ljuština. Europski trg pripao je tvrtki Svibanj projekt. Oni će tijekom Adventa imati 36 ugostitelj­ske i suvenirske kućice. Ugostitelj­ske će iznajmljiv­ati za 40 tisuća kuna, a suvenirske za 16 tisuća kuna. Uz dvije kućice na Vranicanij­evoj poljani, ukupno će korištenje prostora Gradu platiti tek nešto više od 100.000 kuna.

Svibanj projekt osnovan je 2014. Direktoric­a i vlasnice od ove godine je Ivana Periša, dok je proteklih godina tu funkciju obavljala Maja Pleša. Firma Pepermint je dobila Trg bana Jelačića ispred kavane Johan Franck. Oni će imati 15 ugostitelj­skih i jednu trgovačku kućicu. Za razliku od prošlih godina, ove će imati i jednu

 ??  ?? Denis Mohenski je dobio 50 kućica u centru. Dobar je s Bandićevim vozačem
Denis Mohenski je dobio 50 kućica u centru. Dobar je s Bandićevim vozačem

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia