24sata

ĆICE, A GRADU NE PLAĆAJU NI LIPE

-

ZRINJEVAC svoju kućicu. Ostale daju u najam, i to po različitim cijenama, koje se kreću između 40 i 100 tisuća kuna, ovisno o veličini kućice. Najam velikih kućica će se računati kao najam dviju malih, što znači da ako najam jedne male iznosi oko 40 tisuća kuna, najam jedne velike kućice će iznositi između 80 i 100 tisuća kuna. A Gradu će zakup atraktivne površine na Trgu platiti tek nešto manje od 132.000 kuna.

Pepermint je osnovan 2009. Vlasnici tvrtke su Tomislav Ricov i Boris Kovaček, a prokurist Hrvoje Bošnjak.

KURIJA I FEST DAJU KUĆICE

Tu je i Dobra nota, tvrtka Kraljeva ulice, koja je dobila Strossmaye­rovo šetalište. Vlasnici su Miran Hadži-Veljković i Zlatko Petrović, koji je također i direktor tvrtke. Cilj im je stvoriti starozagre­bački štih, kažu, a ove godine imat će desetak kućica. Cijene najma za ugostitelj­e kretat će se po sredini, između 40 i 100 tisuća kuna.

Za svih deset kućica će Gradu platiti najam manji od 32.000 kuna za cijeli Advent.

Uz njih, Hrvatska obrtnička komora se uspjela, primjerice, izboriti da dobije direktno ugostitelj­ske i suvenir kućice ispod sata na Trgu, a upravo zato kako bi mali obrtnici izbjegli skupo plaćanje “posrednika”.

Većinu kućica koje će biti u Zagrebu na Adventu osiguravaj­u tvrtke Kurija i Fest iz Karlovca. Oni “kraljevima” Adventa dovoze i sklapaju kućice jer im je to osnovni posao. Kako su nam rekli iz tvrtke Fest, prosječna cijena koju oni naplaćuju je oko šest tisuća kuna za cijeli Advent, a slično je i s Kurijom. I uz taj trošak, “kraljevima” Adventa ostaje dobra zarada.

 ??  ?? Advent je svake godine bajkovit, ali ima i svoju dobro skrivenu i netranspar­entnu stranu
Advent je svake godine bajkovit, ali ima i svoju dobro skrivenu i netranspar­entnu stranu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia