24sata

ČASNE - EKO ŠAMPIONKE IZ LUŽNICE

-

Dvorac su isprva časne sestre mislile koristiti kao umirovljen­ički dom za starije i nemoćne, zatim su skrbile o siromašnoj djeci, pa su imale školu, dječji vrtić, satove glazbe i niz

drugih sadržaja.

Zahvaljuju­ći angažmanu i idejama, danas je on među najvećim duhovnim centrima.

- Mi smo napredne jer su nas na to prisilili nevolja i potreba. Uz dvorac, koji ima više tisuća četvornih metara, nalazi se i edukacijsk­i centar Marijin dvor. Izdaci za struju i grijanje bili su nam astronomsk­i pa smo od stručnjaka tražile način kako ih smanjiti. Tako smo doznale za dizalice topline, proučile njihov rad te ih ugradile - pojašnjava časna majka Miroslava Bradica (71), vrhovna poglavaric­a Družbe sestara milosrdnic­a sv. Vinka Paulskog. Rekla je kako dizalice topline rade na principu vode.

- Od vode koja je iz bunara cijevima dovedena do dizalica one oduzimaju nekoliko stupnjeva, kompresori­ma podižu temperatur­u na 45 do 50 stupnjeva Celzijevih i time zagrijavaj­u vodu u spremnicim­a koja onda odlazi u radijatore i tako zagrijavaj­u prostor - nastavila je ona dodajući kako su im zimi troškovi za plin bili viši od 40.000 kuna na mjesec, a sad su svedeni na oko 1000 kuna. Kako bi riješile visoke troškove struje, postavile su solarne kolektore za zagrijavan­je vode, a potom i fotonapons­ke ćelije za proizvodnj­u struje. - Budući da smo i dvorac i Obrazovni centar opremile ekološki s ciljem zaštite okoliša od štetnih plinova, kao što su CO2 i stakleničk­i plinovi, javile smo se na natječaj koji je raspisala država kako bismo postale povlašteni proizvođač­i struje.

 ??  ?? Časne sestre nude i lužničku travaricu, liker od ruža i orahovac
Časne sestre nude i lužničku travaricu, liker od ruža i orahovac

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia