24sata

BUDUĆI DA SMO MI PRIJATELJI NASTAVNIKA I UČITE

-

Važno je da se ovo rješenje danas može postići samo na ovakav način. Nenastavno će osoblje dobiti iste iznose, ali ne kroz koeficijen­te, jer to povećanje veže povećanje koeficijen­ata za sve javne službe, što je komplicira­no - pojašnjava­o je Mihalinec. Dogovoreni paket o dodacima za nenastavno osoblje odnosit će se na razdoblje do 2022. Dogovor sindikata i Vlade ima još nekoliko stavki koje su odmah izazvale brojne reakcije. Štrajk će svima biti plaćen, no nadoknade nastave - neće. - Budući da smo mi prijatelji učitelja i profesora, štrajk će biti plaćen, no očekujemo potporu predstavni­ka sindikata da nadoknada neće biti dodatno plaćena. To je paket, dogovor, da nam sindikati pomognu da se sve vrati u normalu - kazao je Plenković, a Mihalinec se nadovezao: - U takvoj situaciji u redu je da je štrajk plaćen, a

‘IZBORILI SU SE’ moralna obveza onih koji su sudjeloval­i u štrajku da sve nadoknade - djeca ne smiju biti zakinuta, roditelji, ne brinite se, nastavnici će im dati sve. Podsjetimo da je tijekom 26 dana cirkularno­g i općeg štrajka izgubljeno 16 dana nastave, a Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a predložilo je školama da to odrade skraćivanj­em praznika te produljenj­em nastavne godine do 28. lipnja. No zasad u školama nitko ne zna kako će se odraditi zaostaci. S obzirom na to da se u nekim školama radilo normalno, u nekima djelomično, a u nekima je dio nastavnika radio, ali djeca većinom nisu dolazila na nastavu, ravnatelji nisu sigurni kako će organizira­ti nadoknade. Naime, iako ih je većina već složila rasporede i napravila plan, nije jasno hoće li nastavu morati odrađivati i oni nastavnici koji su radili tijekom štrajka. Mogućnost je i da nastavu organizira­ju u drugoj smjeni te subotama.

AKCIJSKI PLAN

Još jedan dio dogovora uključuje i brzo provođenje Akcijskog plana za borbu protiv nasilja u školama. Iako svih ovih dana o tome planu nije bilo spomena, premijer Plenković jučer ga je istaknuo kao vrlo važan dio dogovora, a Mihalinec je zaključio kako će čak prekinuti i socijalni mir ako se Akcijski plan ne bude brže ostvarivao.

Za taj Akcijski plan zaduženo je Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a, o čijoj ministrici Blaženki Divjak premijer jučer nije htio ni zucnuti. Doslovce je ignorirao pitanje o njezinoj ministarsk­oj sudbini.

U RUJNU NIJE BILO NOVCA

Detaljno je ipak pojasnio kako do dogovora nije moglo doći već u rujnu jer u proračunu nije bilo novca da se koeficijen­ti povise odmah, kako su sindikati tad tražili.

- Sad smo postigli dogovor da to bude kroz tri proračunsk­a okvira, 2019., 2020. i 2021. Ovaj kompromis je održiv, a bez odustanka od smanjenja PDV-a za jedan postotni poen te još nekih odluka ne bismo mogli povećavati plaće - komentirao je. Na pitanje smatra li ovo svojim porazom Plenković je kazao kako postoje “dva žanra Vlada, one koje smanjuju plaće te one koje ih povećavaju”. - Mi smo vlada koja povećava plaće, svima, privatnom sektoru, državnom, javnom, a sad će se povećati plaće u sustavu obrazovanj­a za 23,1 posto - rekao je. Vrlo brzo iz nastavničk­e grupe “Nastavnici organizira­no” stigla je i reakcija na dogovor: - Smatramo da je ovo izdaja sindikata prema svojim članovima, posebice prema tehničkom osoblju, i ne razumijemo čemu je služio igrokaz prošli ponedjelja­k na trgu koji je okupio 40.000 ljudi - poručili su iz gruoe. S druge strane, jedan od najistaknu­tijih govornika na prosvjedu sindikata, riječki vjeroučite­lj Marin Miletić je na svom Facebooku profilu objavio da se vraća u učionice te su pokazali zajedništv­o.

 ??  ?? Ministrica je učiteljima poručila da se vrate na nastavu
Ministrica je učiteljima poručila da se vrate na nastavu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia