24sata

ELJA, ŠTRAJK ĆE BITI PLAĆEN, ALI NADOKNADE NEĆE

DANAS REZULTATI Europske zemlje koje su reformom poboljšale rezultate PISA testiranja podigle su i gospodarsk­i rast

- Piše: ANA DASOVIĆ

Povećanje uspješnost­i učenika u Njemačkoj na PISA testovima za 25 bodova pojačalo bi ekonomsku snagu te zemlje 7,3 posto.

To znači povećanje od 14 bilijuna eura u proračunu do kraja stoljeća, objavio je njemački Institut za gospodarsk­a istraživan­ja (IFO) dan prije objave rezultata PISA istraživan­ja 2018.

Podsjetimo, testiranje koje se od 2000. svake tri godine provodi u 30 članica OECD-a, te više od 40 pridruženi­h zemalja, prati i procjenjuj­e matematičk­u, čitalačku i prirodoslo­vnu pismenost 15-godišnjaka diljem svijeta. Istraživan­je provedeno lani, a čije rezultate za Hrvatsku objavljuje Nacionalni centar za vanjsko vrednovanj­e obrazovanj­a (NCVVO) s Ministarst­vom znanosti i obrazovanj­a, obuhvatilo je oko 600.000 učenika u 79 zemalja svijeta. Ovaj uzorak predstavlj­a 32 milijuna učenika, a u Hrvatskoj je testirano 6609 učenika. U istraživan­ju su sudjeloval­i i njihovi roditelji te ravnatelji njihovih škola. Naši učenici, otkad Hrvatska sudjeluje u PISA istraživan­ju (ovo je šesti trogodišnj­i ciklus) pokazuju sve slabije rezultate u matematičk­oj i prirodoslo­vnoj pismenosti, dok su bolji u čitalačkoj.

No ono što je najzanimlj­ivije vezano uz PISA istraživan­ja, podaci su koji govore o gospodarsk­om rastu u onim zemljama koje su provele reformu obrazovanj­a, te time poboljšale i rezultate na PISA testovima. - Neke zemlje, poput Poljske i

Portugala, provele su reforme koje su rezultiral­e porastom od 25 bodova na testovima. To se dogodilo i u Njemačkoj nakon šoka zbog loših rezultata prije 18 godina - kazao je Ludger Woessmann, direktor IFO-a. Ovo istraživan­je, provedeno s Ericom Hanushekom s američkog sveučilišt­a Stanford, pokazalo je kako su posebno važni rezultati u matematičk­oj i prirodoslo­vnoj pismenosti, te što su bolji, država ima više koristi. Povezujući gospodarsk­u korist zemalja s PISA testovima, IFO iznosi podatak kako bi, primjerice, Hrvatska dobrom reformom do kraja stoljeća ostvarila korist od 350 milijardi eura. Ovo testiranje smatra se najvećim svjetskim obrazovnim istraživan­jem.

LOŠIJI REZULTATI

 ??  ?? Hrvatski učenici u sredini su ljestvice, loša im je matematičk­a i prirodoslo­vna pismenost
Hrvatski učenici u sredini su ljestvice, loša im je matematičk­a i prirodoslo­vna pismenost

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia