24sata

RADNICI “ĐURE” U PROSVJEDU ‘S čim da hranim suprugu, djecu...’

POSJETIO IH MINISTAR Horvat je obećao plaće i novu upravu. No, radnici su ogorčeni. Mnogi od njih razmišljaj­u o odlasku iz zemlje

- Piše: FRANJO LEPAN

PODRŽALI IH SVI NEWS POTPIS

Radnici Đuro Đaković Specijalna vozila d.d. mogli bi od danas ponovo početi raditi, jer im je Darko Horvat, ministar gospodarst­va, obećao isplatu plaća do kraja idućeg tjedna.

- O tome ćemo odučiti ujutro kada će se sastati štrajkački odbor - rekao je Ivan Barić, sindikalac Specijalni­h. Osim plaće, do kraja idućeg tjedna trebala bi biti imenovana i nova uprava Specijalni­h vozila i Grupe Đuro Đaković, jer su dosadašnji prvi ljudi dali ostavke.

Jučer je u Slavonski Brod došao ministar Horvat, koji je u pratnji župana Danijela Marušića obišao proizvodne hale Specijalni­h vozila te se upoznao s vagonskim i vojnim programom. Dočekali su ga radnici, a i nekolicina Brođana koji su došli dati podršku Radnicima Đure Đakovića. Na transparen­tu koji su donijeli napisali su “Ovaj

Brod nećete potopiti.” Radnici su ostali u halama, a ministar, sindikalci i sadašnja uprava Specijalni­h u ostavci povukli su se na sastanak koji je trajao skoro dva sata. Strpljenje radnika je bilo sve manje, počeli su negodovati i zviždati, pa je morao intervenir­ati i Ivan Barić, sindikalac. Osim plaće za listopad i nove uprave, dogovoreno je i da se pronađe mogućnost dobivanja novog kredita kojim bi se financiral­a plaća za studeni i dovršetak vagona koji čekaju na isporuku. Ministar Horvat, govoreći o tome što je dogovoreno, rekao je i to da Đuro Đaković neće više biti onakav kakav je do sada bio i da radnici moraju toga biti svjesni, jasno poručujući da se sudbina prebacuje u radničke ruke i u ruke nove uprave. Međutim, radnici su ogorčeni. Jedan od radnika koji je stigao na prosvjed je i Tomislav Buketa (44). Na prosvjed je došao sa sinom Brunom koji je bio obučen u radničko odijelo i s transparen­tom također tražio isplatu plaće za svoga oca.

- Do ovoga Božića ću imati novca iz svojih rezervi, ali to su mi posljednje rezerve. Za ubuduće ne znam. Radim 11 godina u Specijalni­m vozilima i nikada nisam pomišljao da neću imati novca za hraniti svoju obitelj. Bojim se za budućnost svoje obitelji - rekao je Buketa. Drugi radnik s kojim smo razgovaral­i rekao je da sve više razmišlja o odlasku iz Hrvatske i radu u inozemstvu.

 ??  ??
 ??  ?? Brojni Brođani stali su uz Vlis aliquat dolore modolesto radnike Đure Đakovića et num do odolutem
Brojni Brođani stali su uz Vlis aliquat dolore modolesto radnike Đure Đakovića et num do odolutem

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia