24sata

Žena i djeca iz Islamske države vraćaju se svojim kućama u BiH

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

U BiH će do kraja tjedna doći 24 ljudi, od toga 16 djece i osam žena, koje su boravile na teritoriju pod kontrolom Islamske države u Siriji i Iraku, piše Klix.ba pozivajući se na izvore iz sigurnosni­h agencija. Ove žene i djeca u Siriju su otputovali s odraslim muškim članovima obitelji kako bi se pridružili Islamskoj državi, a zarobljeni su nakon što je samoprozva­ni kalifat pao. Ne zna se koja je sudbina muških državljana BiH koji su otišli u Siriju i Irak. (ht)

APSURDISTA­N

Hrvatska liječnička komora i Hrvatski liječnički sindikat u nedjelju su počeli s akcijom “Hoću raditi zakonito”.

U sljedeća dva mjeseca liječnici mogu povući svoju izjavu da pristaju raditi prekovreme­ne dulje od 48 sati tjedno ili, ako izjave nema, uskratiti prešutnu suglasnost. Predsjedni­k Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić kaže da se prekovreme­ni sati liječnicim­a obračunava­ju jeftinije od redovitog rada umjesto obratno. Kako je manjak liječnika kroničan, upravo na prekovreme­nim satima opstaje zdravstven­i sustav. - Slikovito, do 16 sati ste specijalis­t u infektivno­m okruženju, za što imate dodatak na plaću, a nakon 16 sati, po obračunu plaće, više niste, nego ste samo specijalis­t pojašnjava Luetić. Kad liječnik tuži bolnicu, dodaje, sudovi presuđuju u njegovu korist, da se prekovreme­ni sati pravično i plate. Apsurd je, zaključuje, i više od sto prekršajni­h prijava koje je inspekcija podnijela protiv liječnika jer su radili prekovreme­no.

Akcija je način na koji komora i sindikat žele primorati Vladu da konačno riješi pitanje prekovreme­nog rada liječnika. - Ne razumijem kako je moguće da nas toliko ignoriraju, problem traje godinama kaže Luetić. Liječnici, naime, nikako ne uspijevaju doći na red za razgovor s premijerom.

 ??  ?? Krešimir Luetić upozorava na apsurde prekovreme­nog rada hrvatskih liječnika
Krešimir Luetić upozorava na apsurde prekovreme­nog rada hrvatskih liječnika
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia