24sata

S PONISTRE SE VIDI OTKAZ

Navijači su svoje rekli, ni igrači više ne vjeruju Buriću, ali Hajduk će prije rješavanja trenera dovesti sportskog direktora. Mete su Mario Stanić, ali i Goričin čudotvorac iz Litve

- Piše: TOMISLAV GABELIĆ

Hajduk je u jesenskom dijelu ove sezone nanizao nekoliko doista sramotnih rezultata nedostojni­h ugleda kluba koji su generacije igrača i trenera gradile cijelo stoljeće.

Najprije su u prvom pretkolu ispali iz Europske lige od malteške Gzire 3-1, što je najveća sramota u povijesti, potom su ispali od Gorice u osmini finala Kupa, čime su izjednačil­i najlošiji rezultat od kada se igra HNL, a u nedjelju su pretrpjeli i treću veliku sramotu: debakl 4-0 protiv Rijeke, uz potpuni raspad momčadi. Sramotu protiv malteških amatera glavom je platio Siniša Oreščanin, ispadanje od Gorice glavom je platio sportski direktor Saša Bjelanović, a račun za debakl protiv Rijeke za sada je nenaplaćen. Nijedna glava nije se zakotrljal­a niz stepenice Poljuda, iako su navijači pri kraju Jadranskog derbija povicima “Buriću, odlazi” jasno dali do znanja što žele i koga smatraju najvećim krivcem.

No za sada se na Poljudu ne događa ništa revolucion­arno, Burić će preživjeti i debakl protiv Rijeke.

BURIĆ NE ŽELI ODSTUPITI

Činjenica je da su tri derbija, kontra Osijeka (3-2), Dinama (1-1) i Rijeke (0-4), bili kvalifikac­ijske utakmice za Burićev ostanak na klupi te da je Burić Osijek i Dinamo uspješno apsolvirao. Doduše, više sretno nego spretno, ali bodovi su tu, a igri se i onako već dugo ne zagleda u zube. No visoki poraz od Rijeke, te raspad momčadi pri kraju utakmice zbog harakiri taktike “all in”, sve je vratio na početak. Burić je nakon utakmice rekao kako nema namjeru odstupiti te uporno u prvi plan gura činjenicu da drži Hajduk na drugome mjestu s tri boda prednosti pred Rijekom i Lokomotivo­m, četiri pred Osijekom... No postoji i druga strana medalje, a ona nam otkriva kako je nakon 17 odigranih kola 31 bod, koliko je Burić osvojio, najlošiji od bodovnih učinaka petorice zadnjih trenera Hajduka koji su na klupi izdržali 17 kola. U istom broju utakmica Kopić je osvojio 37 bodova, Oreščanin 36, Pušnik 34, a Carrillo 32.

NA INTER BEZ VEZE

Zaključak se nameće sam od sebe, Burićev Hajduk je drugi, no to je prije svega rezultat slabosti i kriza najvećih konkurenat­a, Rijeke i Osijeka, nego stvarne snage ovog Hajduka. Predsjedni­k Brbić prošlog je tjedna zakazao sastanke s više potencijal­nih kandidata za mjesto sportskog direktora. Neke je već obavio, a ostale će u sljedećih nekoliko dana. Već smo pisali da je najozbiljn­iji kandidat bivši “vatreni” Mario Stanić, a prema nepotvrđen­im informacij­ama, među kandidatim­a bi trebali biti i Ivan Kepčija, koji trenutačno radi u varšavskoj Legiji, te Mindaugas Nikoličius, koji je viđen u nedjelju na Poljudu. Kepčiji je minus pečat Dinama u radnoj knjižici, a Nikoličius­u plus sjajan posao koji radi u Gorici, kamo je besplatno doveo mnoge zanimljive igrače. Itekako ima logike da Brbić najprije izabere sportskog direktora, a tek onda u dogovoru s njim odluči o Burićevoj sudbini i eventualno­m izboru nasljednik­a, no pitanje je može li Burić izvući momčad koja je (opet!?) upala u blato i garantirat­i dvije pobjede u zadnja dva ogleda ove jeseni: na gostovanju u Zaprešiću, na koje će bez kompletnog veznog reda (Bradarić ozlijeđen, Nejašmić, Barry i Caktaš suspendira­ni zbog kartona), i u domaćem ogledu s davljeniko­m Istrom. Atmosfera u svlačionic­i nije dobra, igrači su malodušni i ne vjeruju da ih Burić može dignuti na potrebnu razinu, ali zbog poštenog odnosa koji gaji prema njima nisu mu okrenuli leđa i ne ruše ga namjernim lošim igrama, kao što je to bio slučaj s nekim ranijim trenerima.

OSTAJE DO DALJNJEGA...

Burić, dakle, i dalje ostaje za kormilom momčadi, s kojom će pokušati izboriti pobjede u dva preostala susreta ove godine. U prvi ulazi bez kompletnog veznog reda, s teretom povika tribine, koja traži njegov odlazak, ali i spoznajom kako mu predsjedni­k Brbić upravo bira novog šefa, koji možda i neće biti zadovoljan njegovim radom i rezultatim­a.

 ??  ?? NAJLOŠIJI
U 17 utakmica na klupi Burić je osvojio manje bodova nego Kopić, Carrillo, čak i Pušnik
NAJLOŠIJI U 17 utakmica na klupi Burić je osvojio manje bodova nego Kopić, Carrillo, čak i Pušnik
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia