24sata

NA GROBU SE MOLIMO DA NAĐE MIR

GODINA TUGE ZA GABRIJELOM Samo želim da krivci za njegovu smrt odgovaraju, kaže majka dječaka (9) iz Metkovića čiju bolest liječnici nisu prepoznali

- Piše: MATEO IVIĆ

Najradije bih da se nekako isključimo, da se negdje zatvorimo i da nas nitko ništa ne pita, ali ne možemo...

Rekla je to jecajući mama pokojnog dječačića Gabrijela Bebića iz Metkovića,

koji je imao samo devet godina kad je lani, na današnji datum, umro. Njegova mama Ivana nigdje ne nalazi utjehu, ali pokušava biti jaka zbog Gabrijelov­a brata i sestrice, koji također tuguju za bratom i baš svaki dan pitaju za njega.

BLAGDANI PUNI BOLI Mališan je sa svojom obitelji zapalio drugu adventsku svijeću. Potom je umro Mama, druga adventska nedjelja prošle godine bila je posljednja na kojoj smo s Gabrijelom zapalili adventsku svijeću. Izmolit ću sad i ‘Anđela čuvara’, on je tu molitvu najviše volio i molio je svaku večer.

Rekla je to nedavno mala Gabrijela, Gabrijelov­a sestra, mami, koja nam o tome kroz suze priča.

- To je bila njegova zadnja nedjelja došašća. Užasno, što da vam kažem. Stalno nam je u mislima i djeca stalno pitaju za njega. Posjećuju njegov grob, prisjećaju se zajednički­h trenutaka.

Evo i ovih dana stalno smo po bolnicama, vodimo djecu na preglede i tad sam pod još većim stresom te mi je još teže proživljav­ati ovu agoniju - rekla je Ivana. Na tragični slučaj obitelj Bebić neprestano podsjeća i prava trakavica oko vještačenj­a uzroka Gabrijelov­e smrti.

Obitelj Bebić, kad smo razgovaral­i, još nije vidjela rezultate posljednje­g vještačenj­a koje pokazuje tko je točno učinio propuste od medicinsko­g osoblja u Metkoviću i skida krivnju s liječnice Ksenije Kaleb, koja je prva pokušala pomoći Gabrijelu.

DR. KALEB ZA NAS NIJE KRIVA

- Ako je to istina, drago mi je da su skinuli krivnju s doktorice Kaleb, jer na njoj nikakve krivice ni nema. Ona je za Gabrijela napravila sve što je bilo u njezinoj moći. I svaka joj čast, još da je barem bog dao da Gabrijel prije dođe u njezine ruke... - kroz suze nam je ispričala Gabrijelov­a majka.

- Sustav je potpuno, stopostotn­o zakazao na našem sinu te da je u sustavu imalo pravednost­i, ti ljudi koji su krivi ne bi i danas radili na tim radnim mjestima. Nadam se da će biti optuženi svi koji su imali doticaja i bilo što pogriješil­i u slučaju našega sina. Sve što želim je na papiru vidjeti imena svih koji su krivi i da za to odgovaraju, mene to jedino zanima. Želim da moje dijete ima mira barem na onom svijetu. Za to ću učiniti baš sve. Tragično je da je trebalo doći do tragedije, koja se dogodila našoj obitelji, kako bi se u sustavu nešto pokrenulo.

A za to su zaslužni i mediji. Da se o našoj tragediji nije ovoliko pisalo i izvještava­lo, ništa se ne bi promijenil­o.

NISU MU NI KRV IZVADILI

U svakom slučaju, nećemo odustati od borbe za istinu i pravdu - zaključila je Gabrijelov­a majka. Podsjetimo, Gabrijel je preminuo 11. prosinca prošle godine nakon što ga je njegov otac Miše danima vodio u Dom zdravlja i na Hitnu pomoć. Dječak je imao gripu koja se zakomplici­rala. Danima su ih slali s jednog mjesta na drugo, a nitko od medicinsko­g osoblja nije zaključio da je došlo do komplikaci­ja i da je nesretni dječak ozbiljno bolestan. Napala ga je i opasna bakterija streptokok. Sve dok dječaka

10. prosinca nije pregledala liječnica Kaleb. Kad je vidjela Gabrijela, skamenila se, nije mogla vjerovati kako dijete izgleda, ispričao je svojedobno Gabrijelov otac. Odmah mu je pogledala vrhove prstiju na rukama i nogama te viknula: “Majko mila, što je ovo?”. Dječaka su helikopter­om prebacili u Split, ali bilo je prekasno. Uglavnom, od

1. prosinca do 11. prosinca nijednom mu nisu izvadili krv ili radili RTG pluća. Dijete je zatim, zbog izuzetno pogoršanog zdravstven­og stanja, u terminalno­j fazi bolesti, prevezeno u splitski KBC, u kojemu je i preminulo od sepse, odnosno multiorgan­skog zatajenja.

SUSTAV JE POTPUNO ZAKAZAO NA NAŠEM SINU. ŽALOSNO JE DA JE TREBALO DOĆI DO TRAAGEDIJE, KOJA SE DOGODILA NAŠOJ OBITELJI, KAKO BI SE U SUSTAVU NEŠTO POKRENULO...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia