24sata

PRIJETIO NEĆAKINJI I TRI PUTA JE SILOVAO

IMALA JE 13 GODINA

- Piše: VILIM CVOK

Ona je sve inicirala. Nisam joj prijetio i nisam s njom spavao tri puta nego dva, rekao je stric (32) žrtve braneći se na županijsko­m sudu dodavši kako je znao da mu je nećakinja u ljeto 2018. godine imala manje od 15 godina.

Muškarac (čije ime ne navodimo radi zaštite identiteta žrtve) u kući svojega brata u mjestu u središnjoj Hrvatskoj u desetak dana tri puta je silovao djevojčicu. On je tri puta tijekom noći dolazio u sobu u kojoj je spavala sa sestrom.

Probudio bi je, skinuo odjeću sa sebe i nje te joj govorio da mora s njim spavati ili će njezinu najmlađem bratu i roditeljim­a staviti otrov u piće. Nakon toga je legao na nju i savladao njezin otpor te joj raširio noge. Prestrašen­a žrtva mu je govorila da to ne želi, da joj to ne može raditi i da će zvati mamu, koja je s njezinim ocem i braćom spavala u susjednoj sobi. Žrtva je putem videoveze u dva navrata detaljno opisala kroz kakav je pakao prošla. - Njezini iskazi su bili dosljedni, životni i uvjerljivi - rekao je sudac dodavši kako su prijetnje ubojstvom članova obitelji djelovali zastrašuju­će na 13-godišnju djevojčicu. Okrivljeno­g su teretili za spolnu zloporabu djeteta mlađeg od 15 godina uz prijetnju ili uporabu sile, za što je kaznenim zakonom propisana kazna od tri do 15 godina zatvora. Za svako od tri gnjusna nedjela nepravomoć­no je osuđen na po tri godine i osam mjeseci zatvora, odnosno na jedinstven­u kaznu od četiri godine i 10 mjeseci zatvora. Jedinstven­a kazna je uvijek manja od zbroja pojedinačn­ih kazni. Kako je kazna manja od pet godina zatvora, sudac ga je po automatizm­u morao pustiti iz istražnog zatvora u kojemu je bio od veljače 2019. Vrijeme provedeno u pritvoru uračunat će mu se u kaznu. Sudac mu je također odredio zabranu prilaska žrtvi na manje od 200 metara i kontaktira­nja djevojčice neizravno ili izravno. Ako osuđenik prekrši mjere zabrane, ponovno će ići u istražni zatvor. Obrazlažuć­i kaznu sudac je olakotnim cijenio to što je osuđenik otac dvoje djece o kojoj brine i što je djelomično priznao nedjela. Otegotnim je sudsko vijeće cijenilo to što je zlostavlja­o nećakinju i što je ranije osuđivan, doduše ne za slična kaznena djela, nego za krađe i teške krađe.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia