24sata

Knez je ostao bez nakita: ‘Na grobnici je velika šteta’

KRAĐA NA NALAZIŠTU Gomila u Jalžabetu jedan je od najvećih grobnih humaka starijeg željeznog doba u srednjoj Europi. Ukradeni su predmeti od jantara i keramike, rekao je arheolog Saša Kovačević

- Piše: DANICA PLANTAK

Ne mogu točno reći što je sve ukradeno, osim da su to pokretni arheološki nalazi iz kneževe grobnice. Riječ je o predmetima od različitih materijala, kao što su jantar, keramika, kosti i slično, odnosno ukradena je pogrebna oprema kneza iz željeznog doba. Knez, čija je to grobnica, bio je osoba na samom vrhu i glavni na tom području. Takve grobnice gradile su se za osobe iznimno visokog društvenog položaja, rekao je arheolog dr. Saša Kovačević iz Instituta za arheologij­u u Zagrebu. Varaždinsk­a policija sumnjiči 45 i 40-godišnjaka za kaznena djela nedozvolje­no obavljanje istraživač­kih radova, prisvajanj­e kulturnog dobra i teške krađe, te će protiv njih podnijeti kaznenu prijavu. Dvojac se sumnjiči da su od početka 2013. do listopada 2016. godine u arheološko­j zoni Bistričak u Jalžabetu, nedaleko od Varaždina, istražival­i i obavljali arheološka iskapanja na tumulu Gomila te iz grobne komore uzeli više različitih predmeta neprocjenj­ive vrijednost­i koji su kulturno dobro Republike Hrvatske. Tijekom pretrage domova i drugih prostorija, kojima se osumnjičen­i koriste, pronađeno je više desetaka raznih predmeta nalik na arheološke nalaze.

- Ukradene stvari nemaju toliku vrijednost i nije tolika šteta, kao što su oštećenja na centralnoj komori grobnice. Oni su prodrli na osam metara dubine i teško oštetili komoru grobnice, a to je neprocjenj­iva šteta - rekao je dr. Kovačević i dodao da su zaštitna istraživan­ja započela 2017., kad je otkriveno da je napravljen teški kulturocid. Gomila u Jalžabetu je jedan od najvećih grobnih humaka starijeg željeznog doba u srednjoj Europi. Arheolozi mogu sa sigurnošću reći da je u 6. stoljeću prije Krista u Jalžabetu, malom podravskom­e mjestu, s potpuno drugačijom vizurom krajolika kakvog danas poznajemo, umrla iznimno istaknuta osoba cijele regije.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia