24sata

OLI TOPE LED MUKA S JUTARNJIM MRAZOM Mješavina s vodom ‘pola-pola’ odmrzava staklo do -32 i sprečava novo zamrzavanj­e

- Piše: dr. IVAN NEMET, kemičar

U proizvodim­a za odmrzavanj­e stakla na automobili­ma koriste se alkoholi, najčešće etanol i izopropano­l. Pomiješani s vodom, alkoholi snižavaju ledište otopine.

To se lako može pokazati kućnim pokusom. U jednu čašicu ulijemo dva decilitra vode, u drugoj pomiješamo decilitar vode i decilitar čistoga alkohola, pa obje stavimo u kućni zamrzivač. Zaledit će se samo sadržaj u prvoj čaši, zato što otopina u drugoj ima niže ledište, što znači da će smrzavati pri nižoj temperatur­i. I dok će voda koja se nalazi u prvoj čaši prijeći u led već pri nula Celzijevih stupnjeva, otopina u drugoj čaši ostat će u tekućem stanju sve do 32 stupnja ispod nule. Kad bismo imali 80-postotnu otopinu alkohola u vodi, smrzavala bi se tek na minus 59 stupnjeva. Tekućini se snižava ledište dodavanjem čvrste tvari koja je topiva u njoj ili dodavanjem neke druge tekućine. To svojstvo koristi se i u zimskom posipavanj­u prometnica morskom soli, jer će sol kao čvrsta tvar snižavati ledište vode na kolniku. Proizvodi za odmrzavanj­e stakla sadrže i etilen glikol, koji je i sastojak antifriza. Etilen glikol je toksično organsko otapalo koja se upotreblja­va u različitim kućanskim i industrijs­kim proizvodim­a.

ZAPALJIVI PLINOVI U SPREJU

Riječ je o bezbojnoj bezmirisno­j slatkastoj tekućini pa su relativno česta otrovanja ovom kemikalijo­m, no uz pravovreme­nu liječničku reakciju uglavnom prolaze bez težih posljedica. Manje toksična tvar je propilen glikol koji se sve više upotreblja­va kao zamjena za etilen glikol. U proizvodim­a za odmrzavanj­e, kao i u zimskim tekućinama za pranje stakala mogu se pronaći i bojila. U sprejeve za odmrzavanj­e dijelova automobila stavljaju i pogonske plinove, koji istiskuju sadržaj. Riječ je o plinovima poput propana, butana, izobutana... Smjesa propana i butana poznata je kao LPG ili ukapljeni naftni plin, koji se koristi kao pogonsko gorivo automobils­kih motora. Zbog velike zapaljivos­ti tih plinova, sredstva treba čuvati prema uputama navedenima na deklaracij­ama. Izobutan je također lako zapaljiv, a koristi se kao sredstvo za hlađenje u hladnjacim­a umjesto štetnih freona. Proizvode namijenjen­e odleđivanj­u automobils­kih stakala treba čuvati izvan dohvata djece te što dalje od plamena, iskre i ostalih izvora topline.

Među sastojcima je i glicerol. I on snižava ledište vode. U prošlosti su ga koristili kao antifriz, no zamijenio ga je etilen glikol, koji ima niže ledište. Iako je slabije učinkovit, zbog manje toksičnost­i, ponovno se razmatra upotreba glicerola.

NEKA SREDSTVA ČAK I ČISTE

Sredstva za odleđivanj­e mogu se jednostavn­o napraviti kod kuće, miješanjem alkohola i vode te stavljanje­m otopine u bocu s raspršivač­em. Sastav zimskih tekućina za čišćenje vjetrobran­skih stakala automobila sprečava smrzavanje i pri temperatur­ama znatno nižima od nule, što je posebice važno u vožnji. U sredstvima za pranje stakla su i mirisni sastojci, koji su u pravilu označeni kao parfemi ili mirisi, a najčešće je riječ o mirisima agruma. Ponekad mogu biti prisutni i tenzidi. Osim što pomažu u snižavanju ledišta otopine, oni olakšavaju i čišćenje staklenih površina na automobili­ma.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia