24sata

Policija migrante S PLJEŠIVICE SPASILI TRUDNICU odvezla iz Vučjaka

KRAJ NAKON ŠEST MJESECI Neki od migranata otišli su iz kampa u planine. Hrvatska policija na planini je našla trudnicu, dvoje djece i dva muškarca. Izmještaj bi trebao biti gotov danas

-

SVI U AUTOBUSE novinari nisu smjeli prisustvov­ati. Naime, policija je zbog njihove sigurnosti blokirala pristup kampu i držala ih na udaljenost­i od nekoliko stotina metara. Ipak, jedan od migranata je novinarima 24sata uživo prenosio što se događa. Svoje izjave potkreplji­vao je fotografij­ama i snimkama.

- Ovdje je puno policije i specijalac­a, dolaze u crnim autima. Okružen je kamp. Bojimo se, izgledaju kao da su jako ljuti rekao nam je. Poslao je fotografij­e na kojima se vide policajci i pripadnici posebnih postrojbi. U Vučjak ih je stiglo nekoliko desetaka, a ministar unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona na konferenci­ji za medije potvrdio je da će izmještaju nazočiti stotinu policajaca. Migranti su o detaljima izmještaja obaviješte­ni noć prije, kaže nam migrant iz Vučjaka. - Oko 30 ljudi je jučer došlo. Bili su odjeveni u jakne UN-a i IOM-a. Preko zvučnika su nam rekli da sve spakiramo do podne i da će nas onda početi seliti u autobusima prema Sarajevu - rekao nam je migrant. Na fotografij­ama i snimkama koje nam je ustupio vidljivo je kako su migranti sa svojom prtljagom formirali redove. Premještan­je svih migranata iz

Vučjaka trebalo bi biti potpuno završeno do srijede, kad bi taj kamp i službeno trebao biti rasformira­n. U Vučjaku, koji je opstajao gotovo šest mjeseci, redovito je boravilo između petsto i tisuću ljudi.

Ipak, već u ponedjelja­k ujutro bilo ih je osjetno manje. Iz razgovora s migrantima doznali smo kako je kamp u proteklih nekoliko dana napustilo najmanje stotinu ljudi. Pobunili su se protiv selidbe iz Vučjaka i otišli preko planina prema granici. Jednu grupu su jučer na Plješivici našli policajci iz Postaje granične policije Korenica. U grupi je bila trudnica (19), dvoje djece (2, 6) i dva muškarca (21, 25). Zatekli su ih na nepristupa­čnom terenu i iscrpljene zbog niskih temperatur­a. Pružili su im liječničku pomoć te ih zbrinuli.

 ??  ?? Migranti su sa svojom prtljagom formirali redove, čekajući na ukrcaj u autobus
Migranti su sa svojom prtljagom formirali redove, čekajući na ukrcaj u autobus
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia