24sata

BOŽIĆ NE MORA BITI STRESNIJI OD RAZVODA

OPUSTI SE I UŽIVAJ Podijelite dio obaveza na ukućane ili goste - netko može donijeti jedan kolač, netko francusku, netko sarmu...

- Pišu: MARIJANA MATKOVIĆ, ANA VUKAŠINOVU­IĆ

Priprema za božićne blagdane spada u pet najstresni­jih događa u životu, a čak četvrtina ispitanika navodi da im je to stresnije od razvoda. Još 15 posto njih doživljava ih stresnijim­a od selidbe.

Procjene kažu da žene u tjednu uoči Božića zbog gomile obaveza izgube oko 21 sat sna, zato što ostaju budne i čiste stan do kasno navečer ili ustaju barem sat ranije radi pripreme kolača. Mnogima je teško zaspati od briga oko toga hoće li stići kupiti savršene poklone, hoće li baš svi kolači uspjeti, ručak biti topao kad gosti stignu, a kuća savršeno čista...

- U dane blagdana izloženi smo stresu zbog svega što treba pripremiti, a tu su i očekivanja susreta s ljudima koje dugo nismo vidjeli ili imamo s njima neku neriješenu svađu ili problem, što također može pokvariti obiteljsko druženje - kaže psihologin­ja Ljubica Uvodić Vranić. Dodaje kako žene najčešće griješe u tome što misle da sve mora biti

na njihovim leđima i da baš sve mora biti savršeno.

Najviše nas brine to hoće li blagdanski objed uspjeti i hoće li se ljudima koje darujemo dopasti pokloni.

Naime, iako više od polovice ljudi tvrdi da mrzi predblagda­nske gužve u trgovinama, čak 32 posto tih “mrzitelja” uredno stoji u redu u redovima zbog poklona.

- Da bi blagdani lakše prošli, ženasvakak­o ma treba preporučit­i da podijele obaveze s ukućanima i

gostima - kaže.

Netko može otići na tržnicu, netko donijeti kolač, a netko francusku salatu ili sarmu, savjetuje psihologin­ja. Dodaje kako treba imati na umu da smisao obiteljsko­g objeda nije samo jelo, nego i ugodna atmosfera, a tako će žena biti rasterećen­ija i više uživati u zajedničko­m druženju.

- I izbjeći ćete ono što se tako često dogodi kad smo preoptereć­eni: da se domaćica gostima već s vrata počne žaliti da nije imala dosta vremena, pa je meso zagorjelo, mlinci se raskuhali ili se glazura na kolaču nije stisla - kaže.

Čak i kad je nešto pošlo krivo, na kraju ne bude važno, pa ne treba druženje započinjat­i s osjećajem da ništa nije kako bi trebalo biti. Kad su, pak, u pitanju pokloni za drage osobe, pospremite novčanike u džep i pripremite poklone od srca, savjetuje psihologin­ja.

- Ne moraju to uvijek biti pokloni velike materijaln­e vrijednost­i, koje ćete otplaćivat­i idućih šest mjeseci. Umjesto toga možda možete uvećati neku zajedničku fotografij­u i uokviriti je, pa pokloniti uz šalu, ili dragoj osobi možete napisati pismo, opisati neki događaj ili način na koji vam je obilježila život i slično savjetuje Ljubica Uvodić Vranić. Organizato­rica Kristina Zvonar Brkić smatra da u sljedećih četrnaest dana do Božića treba napraviti “pakleni” plan. - Uzmite barem sat vremena, sjednite s komadom papira i olovkom te napravite popis što morate obaviti prije Božića i, između ostalog, koga ćete ove godine darivati. Sve je više obitelji koje daruju samo djecu, dok se za odrasle smatra da su to prerasli - kaže Kristina i dodaje da je ona zadužena za kupnju poklona svojoj djeci od šire obitelji. Organizaci­ja je bitna čak i ako ne pečete kolače, nego ih naručujete, jer morate promisliti gdje ćete ih naručiti i kad ćete ih podignuti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia