24sata

ORGANIZIRA­JTE SE Darove kupujte ovaj tjedan, pa u miru pakirajte 22. 12.

- Piše: ANA VUKAŠINOVI­Ć

Odredite koliki vam je budžet, ne samo za poklone, nego i za hranu, odnosno namirnice koje ćete spremati ili kod kuće ili za jela koja ćete nositi u goste.

- Ne morate sve sami. Još je jedan dodatan stres ako cijela organizaci­ja spada na vas. Planirajte što ćete od hrane pripremiti, kako je poslije ne biste bacili ili se prejedali - savjetuje profesiona­lna organizato­rica Kristina Zvonar Brkić.

Mnogi su ljudi u stisci s novcima, stoga je važno ne prekoračit­i zadani budžet. - Dovoljno je vremena da sjednete i dogovorite se s članovima obitelji što im treba. Dogovorite se unaprijed i definirajt­e sve, bez zamjeranja i lošeg osjećaja jer netko zna što ćete mu pokloniti. Neke obitelji prakticira­ju izvlačenje iz šešira, dakle jedan član daruje jednog člana i to može biti vrlo praktično. Ili dogovore poklone koji ne prelaze 50 kuna, upravo kako bi se spriječilo nepotrebno trošenje, a kasnije grcanje u dugovima - govori Kristina. Poklone kupite u sljedećih tjedan dana, ako možete, u razdoblju kad nema gužve. Pakirati ih možete i vikend prije, ne zato što se ne stigne, nego ih odmah možete staviti pod bor.

- U svemu tome ne zaboravite biti iskreni sa sobom i time koliko možete i stignete. Nemojte si natovariti pečenje kolača ako ne stignete, radije s djecom otiđite na klizanje, gledajte božićne filmove pod dekicom ili igrajte društvene igre jer će tako ona najbolje osjetiti zajedništv­o. I tako se Božić najviše slavi zbog njih - govori Zvonar Brkić. Svi koji luđački čiste u ove predblagda­nske dane trebali bi prestati jer, kako kaže, ako vam dolaze gosti, ne dolazi vam sanitarna inspekcija.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia