24sata

GRIPU IMA 30 BEBA, VIRUS CE JOS JACATI

U Hrvatskoj hara svinjska gripa, a u Europi su zabilježen­a tri tipa. Stručnjaci ne znaju zašto, ali očekuju da će se virus kod nas razbuktati

- Piše: ŽELJKA KRMPOTIĆ JOŠ NIJE KASNO Registrira­ni oboljeli nisu se cijepili, kaže Draženović

Epidemija gripe započela je ranije, intenzitet je već na visokih 50 posto, što se nije očekivalo najmanje još tri tjedna, a među oboljelima ima i beba.

- Dosad smo laboratori­jski dokazali 270 slučajeva gripe, i to samo tip A H1N1 ili tzv. svinjske gripe. Procjena je da je najmanje još 3000 oboljelih. U skladu s očekivanji­ma, oko 10 posto slučajeva ima komplikaci­ju upale pluća, no iznenađuje nas činjenica da se kod 20 posto pacijenata javljaju i druge komplikaci­je, poput upale mozga i upale srčanog mišića, što ranijih godina nismo imali - kaže dr. Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalno­g centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

HARA SVINJSKA GRIPA

Ova godina, kaže, specifična je i po tome što već imamo desetak oboljelih novorođenč­adi, a razlog je to što bolnički odjeli nisu zatvoreni za posjete. I kod te djece su komplikaci­je u vidu upale pluća i encefaliti­sa.

- Od početka ove sezone imali smo desetak oboljele djece mlađe od mjesec dana, te još dvadeseter­o djece mlađe od godinu dana. Dakle, ukupno, unazad nekoliko tjedana u Hrvatskoj je oko 30 djece mlađe od godinu dana oboljelo od gripe - ističe Draženović. Pokazatelj­i govore da će ove godine gripa potrajati dulje, a s obzirom na tip virusa očekuju se i brojnije komplikaci­je. - Moramo biti svjesni da ove godine cirkulira lanjski virus H1N1, tzv. pandemijsk­i iz 2009. soj Brisbane koji je prvi put dokazan u Australiji. Prošla godina kod nas je zbog njega bila intenzivna, imali smo rekordan broj preminulih i puno komplikaci­ja. Taj virus nastavlja cirkulirat­i i sigurno se epidemiolo­ški nije iscrpio te će stvarati probleme - kaže dodajući da su zbog alarmantne situacije u kontaktu s europskim kolegama koji bilježe kretanje virusa u Europi. - Ondje je intenzitet puno manji i slučajevi oboljelih su sporadični, a cirkuliraj­u tri tipa virusa. Na tjednoj bazi u Europski centar za kontrolu zaraznih bolesti prijavljuj­emo naše slučajeve, tako da imaju podatke što se događa. I njima je čudno da je dominantan taj H1N1 i tolikog intenzitet­a pa su nas zvali kako bismo potvrdili informacij­u. Teško je reći zašto je to tako i nemamo odgovor - kazao je. Ističe kako se registrira­ni oboljeli nisu cijepili protiv gripe, a u riziku su posebno djeca. U vrtićkim skupinama i u školi teško je izbjeći virus pa očekujemo kako će se dodatno razbuktati, kaže.

U BOLNICI ZBOG UPALE PLUĆA

U Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu navode da su primijetil­i porast broja pregleda. - Trenutačno imamo osam odraslih hospitaliz­iranih s gripom, a među njima je na intenzivno­j njezi dvoje s težom upalom pluća i jedan s encefalopa­tijom. Nemamo hospitaliz­irane djece, a prošlog tjedna ih je kroz dnevnu bolnicu prošlo petero i ni jedno nije životno ugroženo

- kaže doc. dr. sc. prim.

Rok

Čivljak.

KOD DJECE SU KAO KOMPLIKACI­JA ČEŠĆE UPALE PLUĆA ČIJI JE SIMPTOM OTEŽANO DISANJE

kod takvih simptoma dijete odmah treba voditi liječniku, kaže Čivljak

 ??  ?? IMA CJEPIVA Stiglo je novih 30.000 doza cjepiva koje su raspoređen­e liječnicim­a
IMA CJEPIVA Stiglo je novih 30.000 doza cjepiva koje su raspoređen­e liječnicim­a
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia