24sata

Smiljana bi danas mogla reći je li ubila svoju sestru Jasminu

NIJE DUŽNA REĆI Smiljana Srnec može reći da nije ubila sestru, ali ne mora reći je li ju ubio blizak član obitelji. No neke dokaze ipak će morati objasniti

- Piše: HELENA TKALČEVIĆ

Nisam kriva. Nisam ubila sestru, voljela sam je, rekla je tijekom suđenja na Županijsko­m sudu u Varaždinu Smiljana Srnec (45), koju terete da je tijekom ljeta 2000. s pet ili šest udaraca tupim predmetom po glavi ubila sestru Jasminu Dominić.

Njezino tijelo, tvrdi optužba, potom je sakrila u zamrzivač, gdje je bilo do 16. veljače ove godine. Iako je aktivno sudjeloval­a u postupku i postavljal­a pitanja svjedocima, dosad se branila šutnjom. Svoju obranu Smiljana bi trebala iznijeti tek danas na ročištu u 12 sati. Iz onoga što smo dosad imali prilike vidjeti i što je njezin branitelj Krešimir Golubić najavio u uvodnim riječima, izvjesno je da će poreći svaku povezanost sa zločinom. Ona nije dužna reći je li njezinu sestru ubio blizak član obitelji, poput njezina oca, a nije ni dužnost obrane rješavati zločin. No od Smiljane se očekuje da pokuša objasniti dokaze koji je terete, recimo - kako se njezin otisak našao na crnoj vreći za smeće oko Jasminine glave i je li to u kakvoj vezi s komadićem ružičaste gume za koju vještaci sumnjaju da je vrh rukavice. Bitno je napomenuti da, za razliku od svjedoka koji su dužni govoriti istinu ili čine kazneno djelo, okrivljena u svojoj obrani to nije dužna. Može reći i da ne želi odgovarati na pitanja tužiteljic­e ili suda te da samo želi odgovarati na pitanja branitelja. Doduše, takav iskaz možda ne bi imao jednaku težinu kao i kad svaka strana može “rešetati” optuženika.

IZLET PREKO GRANICE

3

Dražen Palfi ispričao je da je sa Smiljanom Srnec i njezinim, tad još dečkom Ivanom Srnecom, putovao u Mađarsku te da je Smiljana imala Jasminine dokumente.

SESTRINSKA SVAĐA Prijatelj 4 i rođak Boris Kocijan, koji se nekad često družio sa sestrama Dominić, prisjetio se jedne svađe sestara, kad je Jasmina izletjela iz kuće i rekla mu: “Bježi, bu nas zatukla!”.

UBOJICA JE SAMO JEDAN 5

Dr. Josip Škavić otkrio je da je Jasminu ubila jedna osoba jer je udarce dobila brzo jedan za drugim. Oružje nije nađeno, no najsličnij­e je ušici sjekire koja ima brid i plohu. U trenutku napada bila je u odmarajuće­m položaju.

‘VOLJELA SAM JE’

 ??  ?? Tijekom suđenja Smiljana je rekla da nije ubila sestru
nego da ju je voljela
Tijekom suđenja Smiljana je rekla da nije ubila sestru nego da ju je voljela

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia