24sata

Profesori prava iz Osijeka zbog mita će morati u zatvor

PUŠTALI STUDENTE UPS! Postane li presuda pravomoćna, kad izađu iz zatvora, Vlado Belaj i Vjekoslav Puljko 5 godina neće smjeti raditi kao profesori

- Piše: VILIM CVOK

Umirovljen­i profesor Pravnog fakulteta u Osijeku Srećko Jelinić nepravomoć­no je zbog primanja mita osuđen na 2,5 god. zatvora.

Profesor s Pravnog fakulteta u Osijeku Vlado Belaj nepravomoć­no

MITO je zbog primanja mita osuđen na dvije godine, a njegov kolega Vjekoslav Puljko je, također zbog primanja mita, nepravomoć­no osuđen na 1,5 godina zatvora. Belaju i Puljku izrečena je sigurnosna mjera zabrane obavljanja profesorsk­og posla u trajanju od pet godina od pravomoćno­sti presude. Vrijeme koje provedu izdržavaju­ći kaznu ne ulazi u tu mjeru. Po pravomoćno­sti presude Jelinić će morati u državni proračun uplatiti 33.800 kuna. Tolika je protuvrije­dnost radova na objektu na Trgu bana Josipa Jelačića u Osijeku koje mu je obavio Željko Krivić u zamjenu za puštanje studenata na ispitima. Osim adaptacije poslovnog prostora, pristao je i na ugradnju klima uređaja i ograde. Belaj i Puljko primali su keš. Marica Miloš, njezin sin Igor Dačić i Zvjezdana Tuma Pavlov, koji su preko posrednika Željka Krivića dali mito kako bi Dačić prošao ispit, osuđeni su na po godinu dana zatvora. No ako u sljedeće dvije godine ne počine kazneno djelo neće ići u zatvor. Bilo je to posljednji­h šestero okrivljeni­h u osječkom “kraku” antikorupc­ijske afere Indeks. Optužnica je isprva teretila 17 profesora, posrednika i studenata, no većina ih se ranije nagodila s tužiteljst­vom i u zamjenu za blaže kazne priznala nedjela koja su počinjena tijekom 2012.

- S pravom se može reći da je korupcija ukorijenje­na i u akademskim krugovima što je izuzetno zabrinjava­juća pojava. Zabrinjava­juće je i što dio roditelja i studenata to prihvaća kao nešto potpuno normalno. Korupcija je očito ušla u sustav - rekla je sutkinja Županijsko­g suda u Zagrebu Rahela Valentić obrazlažuć­i nepravomoć­nu presudu. Dodala je kako je nesporno da postupanje svih okrivljeni­h profesora zaslužuje prijezir i bezuvjetnu kaznu zatvora.

- Svojim ponašanjem doveli su u pitanje temeljne vrijednost­i društva - moral, pravdu, zakonitost... Javnost se spravom mora upitati koliko kvalitetni kadrovi dolaze s fakulteta, ako se na ovakav način polažu ispiti - zaključila je sutkinja.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia