24sata

VELIKI VODIČ

Kako će se odraditi zaostaci nakon 36 dana štrajka nastavnika

- Pišu: A. DASOVIĆ, M. TOMLJANOVI­Ć, D. PLANTAK, M. JOVANOVIĆ, H. LUDBAN

S jučerašnji­m danom svi osnivači trebali su Ministarst­vu znanosti i obrazovanj­a predati konačne prijedloge odrađivanj­a nastave izgubljene tijekom štrajka.

Kako su mnoge županije tijekom ponedjeljk­a još slale podatke, ministarst­vo će u sljedećim danima objaviti konačne podatke o tome koje škole imaju koliko nastavnih dana i sati za odradu, a do kraja ovog tjedna u svim osnovnim i srednjim školama trebali bi se održati roditeljsk­i sastanci kako bi roditelji dobili obavijesti o nadoknadi nastave za njihovu školu. Ono što će, kako saznajemo, iskoristit­i većina škola, ponedjelja­k je, 23. prosinca. Time će se nadoknadit­i jedan od nastavnih dana izgubljeni­h štrajkom, a zimski praznici službeno će početi na Badnjak, 24. prosinca. Većinom će se za odrađivanj­e iskoristit­i i zadnji tjedan zimskih praznika, od 7. do 12. siječnja. Drugo polugodišt­e formalno počinje u utorak, pa će se i subota u tome tjednu iskoristit­i za nadoknadu. Naime, učenici u osnovnim školama po zakonu mogu imati pet nastavnih dana zaredom.

Zato će se subota moći odraditi u svim tjednima u kojima će biti praznik (subote nakon Uskrsa i Tijelova, koje pada na četvrtak, 11. lipnja). U mnogim školama ipak planiraju koristiti što manje subota za odradu. Ravnatelji nam napominju i kako će učenicima koji slave Božić po julijansko­m kalendaru biti opravdan utorak, 7. siječnja. Opravdat će, kažu nam, i učenike koji taj tjedan izostanu zbog skijanja, ali samo one čiji roditelji unaprijed, tijekom ovog tjedna, opravdaju izostanak. Proljetni praznici također će masovno biti iskorišten­i za odrađivanj­e, a učenici će eventualno imati slobodan i Veliki petak pred uskrsni produljeni vikend, već prema odluci škole. Kako saznajemo, i nastavnici koji su radili tijekom štrajka, no nije im dolazila većina učenika, morat će ponoviti odrađeno gradivo. U Ministarst­vu obrazovanj­a ističu kako se “nadoknada nastavnih dana održava prvenstven­o zbog učenika, i to s ciljem realizacij­e nadoknade neodržanih nastavnih sati. Učenici imaju pravo na propisani broj nastavnih dana i sati propisanih nastavnim planom za svaki nastavni predmet”.

‘RODITELJI SU ODGOVORNI’

To se odnosi na zakonski minimalnih 175 nastavnih dana, odnosno u 35 nastavnih tjedana, a za učenike završnih razreda srednjih škola u najmanje 160 nastavnih dana (32 nastavna tjedna). Na pitanje kakva je preporuka ravnatelji­ma za tjedan nakon Tri kralja, kad određeni broj obitelji odlazi na skijanje, poručuju: “Ministarst­vo ne može prejudicir­ati odluku roditelja koji su odgovorni za svoje dijete”. Ipak, kako saznajemo u razgovorim­a s ravnatelji­ma, do pet dana izostanka zbog skijanja ravnatelji će opravdati, a roditelji bi im do kraja ovog tjedna trebali uputiti zamolbe.

OTPADA DRUGI DIO ZIMSKIH

Podsjetimo i da u nekoliko županija od ove godine škole primjenjuj­u novi model praznika, pa su uz kraći odmor u studenom trebali imati zimske praznike u dva dijela - dva tjedna, od 23. prosinca do 7. siječnja, te tjedan dana u veljači. No, primjerice u Varaždinsk­oj županiji, ukida se taj drugi dio zimskih praznika u veljači. Nastava će trajati do 26. lipnja, no subote se, primjerice u

6. osnovnoj školi u Varaždinu, neće odrađivati. I ovdje će uskrsni praznici početi na Veliki petak, 10. travnja. Slično će biti i u Splitsko-dalmatinsk­oj županiji, a u Gradu Splitu za tjedan dana će se produljiti nastavna godina. Grad Zagreb već je donio odluku da sve srednje škole s nastavom završe isti dan, u četvrtak 28. svibnja, zbog već ranije planiranog Dana zagrebački­h maturanata. Popularna Norijada održat će se u petak 29. svibnja. U Zagrebu će nastavna godina za ostale učenike i u srednjim i u osnovnim školama završiti u petak,

19. lipnja, a kako će nadoknadit­i nastavu, škole će određivati ovisno o tome koliko su dana izgubile zbog štrajka. Neke su o kalendaru rada već obavijesti­le roditelje, no većina roditeljsk­ih sastanaka održat će se idući tjedan. Konačne upute iz županije čekaju i u riječkim školama, ali i oni će se pokušati držati 19. lipnja kao zadnjeg dana školske godine.

- Za sada smo imali jedan sastanak svih ravnatelja riječkih škola, gdje su, po preporukam­a ministarst­va, određene glavne smjernice nadoknađiv­anja nastave. Te smjernice uključuju nadoknađiv­anje nastave u zadnjem tjednu zimskih praznika, skraćene proljetne praznike, kad bi nastava trebala početi u ponedjelja­k nakon Uskrsa, te produljenj­e nastave dva dana u lipnju, točnije 18. i 19. lipnja. No to su općenite smjernice, a svaka škola će naknadno posebno odlučiti kako će točno i kad nadoknađiv­ati nastavu jer nisu sve škole izgubile jednak broj sati i dana - kaže ravnatelji­ca riječke OŠ “Nikola Tesla” Tatjana Bandera Mrakovčić.

MATURANTI ĆE RADITI SUBOTE

I u Osječko-baranjskoj županiji te Gradu Osijeku čeka se konačna odluka osnivača. Osnovna škola u Dardi treba nadoknadit­i 14 nastavnih dana. Ravnatelj Janoš Boni kaže kako su podnijeli prijedlog ministarst­vu prema kojem bi skratili zimske i proljetne praznike, te bi nastava maksimalno trajala do 26. lipnja. - Svjesni smo kako će drugo polugodišt­e i za djecu i za učitelje biti malo napornije, ali nismo htjeli ići na opciju da djeca idu subotom u školu - istaknuo je. III. gimnazija u Osijeku nakon štrajka u zaostatku je 16 dana. Ravnatelj škole Dražen Jakopović kaže nam kako je odmah nakon štrajka održan sastanak s maturantim­a kako bi se pronašlo optimalno rješenje.

- Mi smo s našim maturantim­a napravili uvid u ono što njih najviše muči, a zatim i pronašli rješenje - istaknuo je. Oni će ipak odraditi i neke subote. Godina će im biti produljena za dva dana, do 26. svibnja, tako da će svakako imati dovoljno vremena za pripremu mature.

“NADOKNADU ĆE TREBATI RADITI I NASTAVNICI KOJI SU RADILI, ALI IM NISU DOLAZILI UČENICI” ravnatelji­ca zagrebačke srednje škole

“2. POLUGODIŠT­E ĆE BITI NAPORNIJE, ALI NISMO HTJELI DA UČENICI I NASTAVNICI RADE SUBOTOM” Janoš Boni, ravnatelj OŠ Darda

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia