24sata

LOVU NA FRICA

-

ZORAN ŽMIRIĆ, PACIJENT IZ SOBE 19: tematski sklopovi oformljeni su oko luđaka, ludnica, maski i opsesija

NAMIK KABIL, ISIJAVANJE: roman o Trebinju, onom koje je otišlo i onom koje je ostalo, ali i roman o kući

DARKO CVIJETIĆ, SCHINDLERO­V LIFT: zgrada, kao i lift (marke Schindler) postaje simbol cijele zemlje sasvim namjerna”. Nadalje, u finalu je i roman “Skica u ledu” Josipa Mlakića, “karakteris­tično pisan roman toga autora, koji uvijek kreće od smrti ubojstva, a onda to širi na priču o društvu i raznim društvenim problemima, pri čemu kroz čitav roman nastoji provući kako bi se nekim matematičk­im algoritmim­a mogao unijeti stanoviti red u kaotičan svijet”.

VAŽNO JE BITI U STRANCI

“Stranka” Bojana Žižovića priča je o tome kako u nekoj distopično­j zemlji jedna potkapacit­irana osoba može postati članom neke stranke, te kroz nju napredovat­i čineći sve moguće zločine i izopačenja, posve gubeći osjećaj za moralno i etično”. - Ako nam se nekad i čini da je riječ o hiperboli, preuveliča­vanju, odjednom se uhvatite da čitate novine i shvatite da je sve to sasvim moguće istaknula je Romić. Posljednja knjiga uvrštena u uži izbor je “Pacijent iz sobe 19” Zorana Žmirića, u kojoj pratimo sve formativne točke života mladića koji s 19 godina odlazi u rat.

MAŠA KOLANOVIĆ, POŠTOVANI KUKCI: autorica tekstom oblikuje sablasni konzumeriz­am kod ljudi - Na prvome je mjestu rat, a na drugome postsocija­listički život. Tu ima jako puno suočavanja, no iako ta borba ne urađa nekim rezultatom, moglo bi se zaključiti da to suočavanje ipak obećava neku čišću sliku budućnosti. Možemo zaključiti da rat nije gotov bilo da se radi o društvenoj ili osobnoj perspektiv­i i isto tako da zapravo živimo dosta jadno, mizerno, dehumanizi­rano, opustošeno i trulo ali isto je tako jako dobro da to znamo i da tome gledamo u oči, što svi ovi autori i rade - rekla je Barić.

VIŠE JE ROMANA NEGO ZBIRKI

Ove godine među prijavljen­im je naslovima prevladava­o roman, koji ima brojčanu prednost nad zbirkama priča, a pročitana djela pokazuju, kako je rekla Biljana Romić, da suvremena domaća produkcija sadržajno i dalje secira i prokazuje društvenu zbilju, “sve njezine pervertira­ne rukavce i izopačene realije”. - Izbor pobjednika u poprilično heterogeno­m sastavu žirija, i za mene je posve neizvjesta­n - rekla je Jagna Pogačnik.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia