24sata

TRI KORAKA DO

-

Priprema je startera, odnosno kvasne matice, za koji su nam potrebni jedino brašno i voda. Najaktivni­je je raženo brašno, pa je možda najbolje početi s njime.

PRVI DAN - Pripremite staklenku s poklopcem na navoj (do 360 ml), vagu, brašno i vodu. U staklenki pomiješajt­e 20 grama raženog brašna s 20 grama vode. Samo naslonite poklopac i ostavite na toplom mjestu.

DRUGI DAN - U staklenku dodajte 20 grama raženog brašna i 20 grama vode i dobro promiješaj­te. Dva do tri puta kroz dan dodatno promiješaj­te.

TREĆI DAN - Dodajte 30 grama brašna i 30 grama vode i promiješaj­te. Smjesa bi trebala narasti i kiselo mirisati.

ČETVRTI DAN - Oduzmite polovicu smjese i upotrijebi­te za palačinke. Nastavite s kvasom kao treći dan: dodajte 30 grama brašna i 30 grama vode, uz miješanje.

PETI DAN - Ponovo dodajte 30 grama brašna i 30 grama vode. Dobro promiješaj­te.

ŠESTI DAN - Ponovite postupak: Dodajte 30 grama brašna i 30 grama vode te dobro promiješaj­te.

SEDMI DAN - Ako smjesa nakon četvrtog i petog dana ravnomjern­o raste (nakon hranjenja novim brašnom) i pada tijekom dana, možete ju koristiti za pripremu tijesta. Ako se smjesa u tih 6 dana nije udvostruči­la kao u 24 sata, možete ju do sljedećeg hranjenja brašnom i vodom spremiti u hladnjak, ili hraniti i prije nego prođu 24 sata.

Kad uzgojite kvas, svaki puta prije nego što ćete ga koristiti za pečenje treba ga 6 do 12 sati prije ‘nahraniti’ dodatnim brašnom i vodom te ostaviti vani i pričekati da se digne. Ne morate koristiti raženo brašno, koje jamči brzo dizanje kvasa, već pšenično. No, ako koristite raženo, omjer vode i brašna treba ostati 1 prema 1, dok se kod

2. KORAK

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia