24sata

U MI PEĆNICU BEZ KAKO JE SPOJITI?

VEĆI PROFIT Zastupnici proizvođač­a pećnice kažu kako ne mogu znati želi li potrošač pećnicu spojiti izravno na struju ili preko utičnice, pa ne isporučuju utikače. Tako uštede milijune eura NEPOTPUN PROIZVOD

- Piše: IVANČICA LADIŠIĆ

Što biste pomislili kad bi vam novi automobil dostavili bez guma i rekli kako nisu znali želite li ljetne ili zimske i kojeg proizvođač­a.

Tako je “odgovorio” Tomislav Lončar, tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, na pitanje kupca kojem su isporučili ugradbenu električnu pećnicu bez utikača. - Stara pećnica se pokvarila, dijelovi su istrulili i u servisu su rekli da će popravak stajati i do 1000 kuna. Za 1500 se može kupiti nova, a ugradnja je jednostavn­a. Utakneš u struju i učvrstiš s dva vijka. Tako sam mislio dok nisam raspakirao pećnicu - kaže kupac iz Samobora.

MATERIJALN­I NEDOSTATAK

Pećnica je imala kabel, ali bez utikača. Požalio se elektronič­kom poštom tvrtki koja zastupa proizvođač­a pa se iznenadio i lakonskim odgovorom. - Ugradbene pećnice isporučuju se bez utikača zato što neke stranke imaju centimetar­a kabela trebalo je da bi se pećnica spojila u utičnicu. Potraga za odgovaraju­ćim tražila

je slobodan dan. stalni priključak, a druge utičnice - odgovorili su te dodali kako se maksimalno trude upoznati trgovce sa svojim proizvodim­a. Tomislav Lončar kaže kako proizvođač štedi ne stavljajuć­i utikač, a kupcu stvara dodatne troškove. - Ako je pećnicu platio 1500 kuna, nakon što kupi utikač i plati električar­a da ga montira, stajat će ga na kraju 2000 kuna. Da je u prodavaoni­ci znao za dodatne troškove, kupac bi se možda odlučio za drugi model - rekao je Lončar i dodao kako se potrošač može pozvati na materijaln­i nedostatak zato što je platio uređaj koji ne može koristiti. Da su kupca morali informirat­i o detaljima proizvoda koji kupuje ističe i Biljana Borzan, članica Odbora za zaštitu potrošača u Europskom parlamentu, a Dunja Maletić, pravna savjetnica iz područja zaštite potrošača, rekla je kako bi se kupac pripremio za nabavku dijela koji nedostaje da su ga na to upozorili.

- U suprotnom, to može biti zavaravaju­će propuštanj­e davanja obavijesti koje je zabranjeno Zakonom o zaštiti potrošača - kaže Maletić i savjetuje kupcu da pisanim prigovorom upozori trgovinu kako nije bio potpuno informiran o proizvodu.

IMA OSNOVA ZA PRIJAVU

- Moraju mu odgovoriti u roku od 15 dana, a ne bude li zadovoljan odgovorom, može ih prijaviti tržišnoj inspekciji - kaže. Veliki proizvođač­i vjerojatno isporučuju milijune uređaja na godinu. Odgovaraju­ći utikači stoje oko 15 kuna pa uštede milijune eura. Kod ugradbenih pećnica problem je i prostor u ormarima. Moraju se koristiti “plosnati” utikači iz kojih žica ide uza zid, a takvih je manje. Najjednost­avnije je kupiti gotov kabel koji je skuplji. Električar­i se slažu s prodajom bez utikača zato što bi neki uključili pećnicu u produžni kabel koji možda nije dovoljno jak. Ovako moraju zvati stručnjaka, pa je manja opasnost od požara. kuna kupac je platio kabel kojim je spojio ugradbenu pećnicu. Obični utikači nisu pomagali jer za njih u ormaru nema mjesta.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia