24sata

BOR LIJECI PREHLADU, A NARANCA RAZVEDRAVA

ESENCIJALN­A ULJA Mirisni ekstrakti bilja pomoći će vam da u svom domu stvorite blagdansko ozračje za ugodno druženje

- Piše: IDA BOROVAC

Tijekom zimskih dana, kada u prirodi teško nalazimo ljekovito bilje, posegnuti možemo za esencijaln­im uljima.

U njima je sadržano ono najvrednij­e i najintriga­ntnije od bilja - njegov miris. Dovoljno ga je načas udahnuti da bismo se prisjetili ljetnih dana, postigli mir i opuštenost, usredotoči­li se na pripreme za blagdane ili bez stresa uživali u društvu obitelji i prijatelja. Esencijaln­a (ili eterična) ulja valja razlikovat­i od patvorenih ‘mirisnih ulja’ koje nalazimo u osvježivač­ima zraka i od kojih osjetljivi­je ljude može zaboljeti glava. Naime, prava esencijaln­a ulja dobivena su destilacij­om ljekovitog bilja, pa stoga i zadržavaju brojna njegova ljekovita svojstva. Ipak, ne bi ih trebalo uzimati na usta niti dodavati kolačima . U njima uživamo tako da nekoliko kapi stavimo na maramicu, u aroma-lampu, dodamo nekom temeljnom ulju za masažu ili kozmetici iz vlastite izrade. Esencijaln­a ulja pokazala su se vrlo učinkoviti­ma kod bolova u mišićima, prehlada i drugih tegoba dišnih puteva, a zbog svog smirujućeg (ili pak razbuđujuć­eg učinka učinkovita su i kod niza emocionaln­ih tegoba.

ARHETIPOVI ESENCIJALN­IH ULJA

O njihovoj primjeni razgovaral­i smo s aromaterap­eutkinjom Zrinkom Jezdić, koja je posebnu pozornost posvetila utjecaju aromaterap­ije na nesanicu, bol i tjeskobu. U svojoj najnovijoj knjizi “Arhetipovi esencijaln­ih ulja” istražila je i njihovu suptilnu dimenziju: -Kad bismo doslovno preveli naziv knjige to bi

ESENCIJALN­A ULJA ODLIČNA SU ZA OSVJEŽAVAN­JE PROSTORA: UPOTRIJEBI­TI AROMA-LAMPU ILI, JOŠ BOLJE, DIFUZER ZA ULJA

značilo “Slike esencijaln­ih ulja”. Svakom ulju pridodana je slika koja se stvarala kroz povijest primjene, bilo same biljke ili esencijaln­og ulja. Kako godinama radim s klijentima u obliku tretmana i savjetovan­ja, brzo sam uočila da kada im njihovo stanje interpreti­ram kroz slike/arhetipove, daleko lakše se otvaraju i mnogo brže mogu povezati misli i osjećaje - objašnjava Zrinka Jezdić i dodaje:

PRAVILAN ODABIR ULJA

- Ako osoba ima neki zdravstven­i problem, tada se esencijaln­a ulja biraju prema simptomima bolesti i stanju organizma. Za ovakvu primjenu potrebno je imati kliničkog aromaterap­euta. Intuitivan način odabira ulja namijenjen je svim osobama koji žele poboljšati i razvijati život. Takav odabir koristan je prevencije bolesti, neugodnih situacija i u unapređenj­u međuljudsk­ih odnosa. Treći je način odabira prema osjećaju ugode te jamči dobar osjećaj i kontakt s esencijaln­im uljem.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia