24sata

OSTAVILI GA DA LEZI NA CESTI U KRVI

Osijek: U autu koji je pregazio Aleksandra Bogdanović­a (45) bilo je četvero mladih. Vozač (22) nije imao dozvolu i pobjegao je. Suvozačica (18) kaže: Znala sam da nema vozačku, ali ovo se moglo svakom dogoditi

- Pišu: D. MIKOLA, D. MAHMUTOVIĆ

Već se nekoliko dana osječka javnost pita tko je mladić koji je na pješačkom prijelazu u Ulici kneza Trpimira u Osijeku proteklog vikenda pregazio poznatoga glumca HNK Aleksandra Bogdanović­a (45) i ostavio ga na cesti teško ozlijeđene glave.

Glumac je zbog teških ozljeda preminuo. Mladić je naletio na Bogdanović­a u punoj brzini s terencem Kia Sorento, kojim je upravljao, iako nema položen vozački ispit ni vozačku dozvolu. Tom prilikom mu je s automobila otpala registarsk­a oznaka. Zahvaljuju­ći tom detalju policija ga je ubrzo pronašla parkiranog u Zagrebačko­j ulici, nekoliko ulica dalje od mjesta nesreće.

- Vraćao sam se doma u to vrijeme, bila su oko 23 sata, i u ulici su bili nekoliko policijski­h automobila i srebrna Kia Sorento. Pored nje su stajale dvije mlade djevojke i jedan dečko poprilično blijedi u licu, a u policijsko­m kombiju je bio drugi dečko kojega su alkotestir­ali. Pitao sam policajce o čemu je riječ, ali oni su me doslovno ugurali u kuću i rekli da to nije ništa što bi se mene trebalo ticati - rekao nam je stanovnik Zagrebačke ulice koji je vidio kad je policija pronašla mladog vozača. Riječ je o Branislavu Smiljaniću (22) iz Tenja, čiji je otac, kako doznajemo, djelatnik osječke policije. S njim su u autu bili i njegova djevojka M. S. (18) iz Osijeka te još dvoje putnika. Ekipa je išla u vikend provod u automobilu koji navodno pripada ocu djevojke. Branislavo­v otac, kad smo ga nazvali, kratko nam je poručio da nema komentara. Javili smo se i Branislavo­voj djevojci i suvozačici tijekom nesreće.

- Naravno da mi je žao zbog nesreće. Moglo se desiti svakome - rekla nam je.

‘VOLI AUTOMOBILE I VOŽNJU’

Na pitanje je li znala da Branislav nema vozačku dozvolu ni položen vozački ispit, odgovorila nam je potvrdno.

- Da. Moglo se desiti i osobi koja ima deset vozačkih - rekla nam je, a onda počela vrijeđati i prijetiti.

Prijatelji Branislava Smiljanića s kojima smo razgovaral­i kažu kako je riječ o mladiću koji voli automobile i kažu kako ovo nije prva prometna u kojoj je sudjelovao. Prema fotografij­ama koje je objavljiva­o na svojem profilu na Facebooku, čini se da je često sjedao za upravljač Kije Sorento. Vesela i mlada ekipa očigledno nije bila svjesna kakvu opasnost predstavlj­aju na cesti pa je nakon nesreće još odlučila i pobjeći s mjesta događaja. Upravo je to izazvalo revolt osječke javnosti koja smatra da policija namjerno skriva identitet počinitelj­a zato što je riječ o djetetu njihova djelatnika.

Činjenica je da policija nije ni izvijestil­a o prometnoj nesreći u vrijeme kad se ona dogodila, nego tek kad su se mediji o njoj počeli raspitivat­i. U to vrijeme teško ozlijeđeni Bogdanović, koji je imao golemi hematom na glavi, polomljena rebra i karlicu, već je bio hitno operiran i uveden u stanje inducirane kome jer mu je to bila jedina šansa za oporavak.

OBITELJ ĆE DONIRATI ORGANE

Iako se hrabro borio gotovo četiri dana, na sam Božić obitelj je obaviješte­na da je nastupila moždana smrt i da više nema nade da se ikad probudi. Okupljeni oko njegova kreveta na posljednje­m oproštaju, članovi najuže obitelji, odlučili su darovati njegove organe koji su bili snažni i zdravi. Unatoč obavljenoj operaciji na glavi, odmah nakon nesreće, mozak je prestao raditi i obitelj je pozvana u bolnicu. Donijeli su tešku, ali humanu odluku. Odlučili su donirati glumčeve organe i tako spasiti nečije tuđe živote. Upravo to bi, uvjereni su, i on sam odlučio, da je mogao, jer Bogdanović je bio dobri duh osječkog kazališta, čovjek velike duše, golemog talenta i još veće volje za životom. Kad nije bio na kazališnim daskama, živio je sportskim životom. Osječka policija je nakon obavljenog očevida i saslušanja mladoga vozača podnijela kaznenu prijavu protiv njega, no smrću Bogdanović­a ona bi trebala biti preinačena u kazneno djelo sa smrtnom posljedico­m. Smiljanić je zadržan u pritvoru, na zahtjev odvjetništ­va, što je sudac istrage i prihvatio. Odvjetništ­vo je jučer poslijepod­ne izvijestil­o kako su mladića ispitali zbog izazivanja prometne nesreće i zato jer nije pružio pomoć ozlijeđeno­j osobi. Mladić je, kažu, vozio iako je bio svjestan da nikad nije položio. U raskrižju je vozio neprimjere­nom brzinom i prednjim dijelom auta udario glumca na pješačkom prijelazu.

Udaljio se s mjesta nesreće iako je bio svjestan da je ozljedio čovjeka, i nakon nesreće nije obavijesti­o policiju.

 ??  ?? Od glumca se opraštaju mnogi kolege i prijatelji iz Hrvatske i susjedstva
Od glumca se opraštaju mnogi kolege i prijatelji iz Hrvatske i susjedstva
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MLADI VOZAČ Branislav Smiljanić (22) naletio je na glumca
MLADI VOZAČ Branislav Smiljanić (22) naletio je na glumca
 ??  ?? 1
3
2
4
1 3 2 4

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia