24sata

NEKOME TKO IMA DESET VOZAČKIH DOZVOLA Vratio se u Osijek iako je trenirao s Đokovićem...

IZ TENISA NA BINU Bogdanović je prije glumačke karijere bio sportaš, a u mladosti se ljutio kad je gubio od Ivanišević­a

- Piše: DANIJELA MIKOLA

Moja ljubav, moj prvak, hrabrost, sreća, dobričina, moja planina, moje Lavovo srce, moj Otelo, moja snaga, moje sve. Napisala je to Sena Krupić, supruga stradaloga glumca na svojem profilu na Facebooku nadajući se da će se njezin teško ozlijeđeni partner, koji je bio u inducirano­j komi nakon teške prometne nesreće, ipak probuditi.

No na sam Božić morala se od njega oprostiti, ona i njihov maleni trogodišnj­i sin Ian Lav, te Una i Mia, Aleksandro­ve kćeri. Osječka javnost ga je otkrila 2010., kad je, kao nagrađivan­i glumac, došao u dramski ansambl Hrvatskog narodnog kazališta iz Pozorišta “Toša Jovanović” u Zrenjaninu.

Malo je tko tad znao da je Aleksandar osječko dijete, mali Lega sa Sjenjaka, čija je majka bila medicinska sestra, a otac vojno lice tadašnje JNA. Otac je bio jedan od zapovjedni­ka osječke vojarne u vrijeme prije Domovinsko­g rata, ali je, s početkom ratnih djelovanja, odlučio predati vojarnu bez otpora i s obitelji otići iz grada iako je želio ostati. Mali Aleksandar bio je sportaš, obožavao je tenis i nadao se da će jednoga dana biti svjetski poznati tenisač.

- Počeo ga je trenirati još u osnovnoj školi, a u srednjoj je već bio odličan i čak je igrao nekoliko puta s Goranom Ivanišević­em,

U veljači je briljirao kao Shakespear­eov Othello (1), a njegov vjenčani kum Miroslav Čabraja

režirao je predstavu ‘Zoološka priča’, u kojoj je Bogdanović imao glavnu ulogu. U hitu ‘Vitez slavonske ravni’ glumio je s Nives Celzijus (4). Na predstavi

‘Zoološka priča’ (2). Na setu filma ‘Most na

kraju svijeta’ (3).

koji je tad isto bio talent kao i on. Ivanišević ga je nekoliko puta dobio u mečevima pa je Aco znao doći nezadovolj­an u školu. Mi smo ga tad zezali da se ostavi ćorava posla, ali znali smo da je odličan. Kad je došao rat i kad smo shvatili da je tata njega, sestru i mamu odveo u Novi Sad, bili smo tužni, jer je on doista jako volio Osijek - kaže jedan od Aleksandro­vih školskih kolega koji se, kao i mnogobrojn­i Osječani, od njega oprostio na društvenim mrežama osjećajući golemi gubitak.

- Aco je u Novom Sadu završio srednju školu. Često je znao reći da mu je u životu više puta bilo egzistenci­jalno vrlo teško. U Novom Sadu je odlučio upisati Akademiju, ali je istodobno nastavio trenirati tenis. Gluma ga je silno privlačila, ali je tenis bio taj koji je mogao donositi novac pa je upisao i trenersku školu. Razvio se u tom smislu pa je u nekom periodu trenirao i sadašnje velike tenisače, tad mlađe uzrasne kategorije, Novaka Đokovića i Anu Ivanović, koji su tad bili djeca. Kasnije se još jednom susreo s Novakom 2003., kad je radio kao teniski trener u Umagu. Tad je pomagao i našemu Marinu Čiliću - rekao nam je Miroslav Čabraja, glumac HNK, te kum i veliki prijatelj pokojnog Bogdanović­a. Aco je 1997. završio akademiju, no 2002. je napustio glumu jer se od nje tad teško živjelo, a trenersko znanje bilo je sve cjenjenije. U međuvremen­u se oženio prvom suprugom Anom i dobio kćerkicu Miu. Otišao je u Austriju, zaradio neki novac i od njega kupio stan u Novom Sadu, u kojemu žive njegova bivša supruga i dvije kćeri. Nikad nije dopustio da njih tri ne mogu računati na njegovu pomoć, čak ni kad ga je život odveo u posve drugom smjeru.

- Vratio se glumi 2007., kad je opet dobio mjesto u Zrenjaninu. Ali ovoga puta su njegove uloge bile znatno jače i zapaženije. Dobio je nagradu za najboljega glumca na Festivalu vojvođansk­ih pozorišta 2009. za ulogu Čičkova u ‘Mrtvim dušama’ i tad su ga otišli pogledati iz osječkog HNK s namjerom da ga pozovu da nam se pridruži. Kako mu je Osijek uvijek nedostajao i želio se u njega vratiti, prihvatio je poziv iako je znao da ga to odvaja od obitelji. Od tada pa sve do, eto, posljednji­h dana nizao je nagrade za svoje uloge na kazališnim daskama, ali i u serijama te filmovima. Bio je sjajan glumac, neizrecivo dobar prijatelj i iznimno korektan kolega. Njime smo izgubili jako puno, ne možemo izreći svu tugu koju osjećamo, prvenstven­o i zbog toga što je iza njega ostao maleni Ian Lav, dječak koji je tek počeo otkrivati koliko fantastičn­og tatu ima. Naravno da ćemo kao kolege učiniti sve da Acinoj obitelji olakšamo ove dane koliko god je moguće - rekao nam je tužno Čabraja, koji je ostao bez najboljeg prijatelja i kuma.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia