24sata

ZABLISTATI I OD TRAJNIH BOJA

30 kuna 150 ml

-

nekoliko njih. Za razliku od trajnijih boja, kod polutrajni­h nema amonijaka i izbjeljiva­ča, nego se često upotreblja­vaju različiti pigmenti koji oblažu vanjski sloj vlasi. Nježnije su od trajnih i njihova upotreba je jednostavn­ija. Među efektima koji se uočavaju korištenje­m ovih kratkotraj­nih boja je i blistaviji izgled kose jer raspršenje­m svjetlosti na ovim pigmentima dolazi do nastanka različitih tonova boje i sjaja.

I kod boja koje se koriste za jednokratn­o bojenje kose, kao i kod onih koje izdrže nekoliko pranja, ali i onih koje daju trajniju boju vlasi, važno je strogo se pridržavat­i uputa za upotrebu.

DOBRO PROČITATI

Neki od sastojaka mogu izazvati i različite reakcije, na primjer alergijsku, pa potrošači ne smiju bezuvjetno vjerovati u sigurnost proizvoda. Važno je kritički pročitati deklaracij­u i dodatno se informirat­i, a prema većini deklaracij­a proizvod je prije upotrebe potrebno testirati. U bojama za kosu mogu biti kemikalije kojima je upotreba strogo ograničena, a bilo kakvo izlaganje njima neizbježno utječe i na naš organizam u cjelini. Koliko će ovaj utjecaj biti izražen ovisi o učestalost­i izlaganja, vrsti proizvoda, načinu upotrebe i drugim faktorima. Zbog mogućeg rizika za zdravlje ljudi EU komisija sve više smanjuje broj dopuštenih kemikalija u bojama za kosu.

Kod kratkotraj­nih i srednjetra­jnih boja, ako se kosa polije pjenušcem ili pokisne, može doći do otpuštanja boje. Iako su neke boje perive, kako to i piše na deklaracij­i, treba biti oprezan da ne bi nastale mrlje na odjeći.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia