24sata

VASO PPREUZIMA IDU NA SVE ILI NIŠTA KOLIN DIN STOZER

Kreće boj za svaki glas: Za pobjedu 5. siječnja bit će važni glasovi 10 posto birača koji nisu odlučili za koga glasati

- Pišu: S. KRNETIĆ, T. KVARANTAN

Predsjedni­čki kandidati kreću u drugi krug izborne kampanje. Glavno pitanje je hoće li 5. siječnja, na dan izbora, više Hrvata biti na ‘ljetovanju’ ili ‘skijanju’, odnosno apstinirat­i, kazao je politički analitičar Ivica Relković.

Istraživan­je “Dnevnika” Nove TV nakon prvoga kruga pokazalo je da Zoran Milanović trenutačno uživa potporu 48,4 posto ispitanih, a Kolinda Grabar Kitarović zasad ima potporu 41,1 posto. Neodlučnih je 10,4 posto.

POČINJU PROBLEMI

Ako uvjeri glasače da izađu na birališta, Milanović bi mogao računati na sto posto glasova Darija Juričana, Dejana Kovača, 86 posto glasova Dalije Orešković, 80 posto glasača Katarine Peović, ali i 69 posto birača Mislava Kolakušića te 63 posto birača Ivana Pernara. S druge strane, Kolinda Grabar Kitarović može računati na 64 posto birača Miroslava Škore, a Zoran Milanović na njegovih 28 posto. U drugi krug Milanović ulazi sa psihološko­m prednošću. Po broju glasova u prvom krugu izbio je na prvo mjesto. - Po meni ta klackalica je završila. Ona više ne može ići u kontrasmje­ru. Ne postoje mehanizmi kojima bi Kolinda Grabar Kitarović vratila povjerenje birača. Da samo 20 posto glasača Miroslava Škore apstinira od izbora, Grabar Kitarović je u problemu, a kamoli ako se ti glasovi izravno preliju Milanoviću - navodi Relković. Podsjeća kako Škoro u govoru u izbornoj noći nije pozvao svoje birače čak ni da “glasaju po savjesti” jer bi se moglo tumačiti da je “ta savjest desno”. Aktualnoj predsjedni­ci za pobjedu trebaju svi Škorini glasači, što je teško očekivati. Ne treba zaboraviti da je, primjerice, neslužbeni glasnogovo­rnik krajnje desnice Velimir Bujanec poručio kako se “izuzima od svega i odlazi na godišnji u toplije krajeve”, a povratak je najavio nakon blagdana Sveta tri kralja, odnosno dan nakon drugoga kruga predsjedni­čkih izbora. Drugi iz Škorina kruga pozivali su birače da prekriže glasački listići.

NEMA REZERVNI BAZEN

- Predstavni­ci tih skupina neće podržati Kolindu Grabar Kitarović u drugom krugu bez obzira na to tko je na drugoj strani. Mislim da možemo reći kako je Kolinda Grabar Kitarović izgubila izbore i sad treba čudo za pobjedu - stav je političkog analitičar­a. Problem aktualne predsjedni­ce je što nema nijedan drugi rezervni bazen birača, osim Škorina, u koji može zagrabiti. - Ne postoji neki centristič­ki bazen, između ljevice i desnice, na koji bi Grabar Kitarović mogla računati. Čak i da joj se priklone birači Dejana Kovača, jer je HSLS u koaliciji s HDZ-om, to nije ni približno dovoljno jer je on osvojio manje od jedan posto glasova - obrazložio je politički analitičar.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia