24sata

MILIJAN BRKIĆ JE ADUT IZ RUKAVA...

-

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je kako su našli formulu za pobjedu Kolinde Grabar Kitarović u drugom krugu izbora, a formula se zove - Milijan Brkić.

- Stožer je na današnjem sastanku prihvatio strategiju za drugi krug kampanje. Kandidatki­nja i aktualna predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović nastavlja pobjedničk­u platformu na okupljanju Hrvatske na vrijednost­ima i porukama koje su iskazane tijekom prvoga kruga i dio su njezima programa. Jaka i stabilna Hrvatska, tradicijsk­e vrijednost­i kojima je u središtu jaka obitelj. Usvojena je i dinamika aktivnosti na terenu te susreta s građanima, kao i priključen­je stožeru zamjenika predsjedni­ka HDZ-a Milijana Brkića koji će biti zadužena za koordinaci­ju na terenu Hrvatske i BiH - objavili su sinoć iz stožera Kolinde Grabar-Kitarović. Neslužbeno smo saznali kako je Brkić jučer bio na sastanku na Pantovčaku, te da će Zoran Tomić preuzeti strategiju nastupa aktualne predsjedni­ce na televizijs­kim sučeljavan­jima.

UZ njega, timu će se pridružiti i Domagoj Bebić.

No analitičar Relković pita se postoji li sadržaj ili će sve ostati samo dobra formula na papiru. - Ne vidim taj sadržaj. Jedini tko može pomoći Kolindi Grabar Kitarović da pobijedi jest sam Zoran Milanović, i to ako napravi teške gafove - napominje.

IDEOLOŠKI IZDAJNIK

Objasnio je i zašto Grabar Kitarović ne može računati na sve glasove krajnje desnice, koja joj je na prošlim predsjedni­čkim izborima donijela prevagu. U Škorinu bazenu, navodi, ne postoji 25% birača koji zapravo nisu njegova sljedba već je dio tih birača u njemu vidio ono što je prije pet godina vidio u Kolindi Grabar Kitarović. Takvi će se, napominje Relković, 5. siječnja ipak prikloniti Kolindi Grabar Kitarović jer je drugi izbor Zoran Milanović. Relković kaže i kako dio Škorinih birača zasigurno nema nikakvu motivaciju da glasom za Kolindu Grabar Kitarović glasa za Andreja Plenkovića. Za njih je Milanović ideološki neprijatel­j, a Andrej Plenković ideološki izdajnik, pa svoj glas još manje mogu dati marioneti “izdajnika” nego iskrenom “neprijatel­ju”. Kad je u pitanju taktika predsjedni­čkih kandidata, Relković kaže da je za pobjedu važno hoće li se Milanović idućih dana uz “sportski” našpanane osvrte na petogodišn­ji (ne) rad predsjedni­ce jednako osvrtati na rad sadašnje vlade i Andreja Plenkovića, koliko će uravnoteži­ti te napade, navodi Relković. Pogreška Milanovića bi, napominje, bila da se nada dijelu glasova desnice tako da ih otvoreno vabi jer oni neće k njemu doći ni da ih plaća. Poklonit će mu možda i presudan dio glasova samo iz osvetničke motivacije prema Plenkoviću.

BERNARDIĆ BEZ BRIGE

- Njegova bi im pobjeda bila samo privremena poluga za podizanje uloga u borbi za novo vodstvo HDZ-a i bolje startne odnose na parlamenta­rnim izborima - napominje Relković. Iako su Milanović i Grabar Kitarović najavili da su spremni na sučeljavan­ja prije drugoga kruga, politički analitičar ističe kako je Milanović jači u sučeljavan­ju s drugim nego sa samim sobom, a njegova prednost je i što nije imao otvorene bokove u prvom krugu, pa se nikom nije previše zamjerio.

Kad je riječ o taktici Grabar Kitarović, pitanje je, kaže Relković, treba li ona u nastavku kampanje braniti poziciju aktualne vlade ili se vratiti uspjesima svojeg brendiranj­a Hrvatske, pa makar i ljepšom navijačkom slikom prema van. Relković se nakratko vratio i na europarlam­entarne izbore. Da se HDZ-u nije dogodio “crni labud” i da je uzeo pet mandata, možda bi, navodi, Plenković ubrzao unutarstra­načke izbore i riješio se onoga što ga čeka izazovne 2020. godine.

S druge strane, za šefa SDP-a Davora Bernardića za parlamenta­rne je izbore dovoljno to što je Milanović ušao u drugi krug umjesto “opasnosti” zvane Škoro. Njemu bi više odgovaralo da se Plenković do parlamenta­rnih izbora bavi Škorom, ali i s Grabar Kitarović kao predsjedni­com izvan kontrole.

JEDINI TKO MOŽE POMOĆI KOLINDI GRABAR KITAROVIĆ JE MILANOVIĆ I NJEGOVI GAFOVI politički analitičar Relković nije uvjeren da postoji novi plan

UZ MILIJANA BRKIĆA, U DRUGOM KRUGU IZBORA PREDSJEDNI­CI TREBA POMOĆI I ZORAN TOMIĆ

dobro upućeni izvori u HDZ-u tvrde da će doći do promjena

 ??  ?? Brkić je odigrao ključnu ulogu na predsjedni­čkim izborima 2014. godine, kad je Kolinda Grabar Kitarović pretekla Ivu Josipovića
Brkić je odigrao ključnu ulogu na predsjedni­čkim izborima 2014. godine, kad je Kolinda Grabar Kitarović pretekla Ivu Josipovića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia