24sata

Bebu pustite da siše koliko želi i kad želi

Podoja ne smije biti manje od osam u 24 sata, a nijedna hrana nije siguran uzrok grčeva

- Piše: ANA MARIĆ

Dojenje je najbolji način hranjenja djeteta, no neke majke ne uspijevaju uspostavit­i ili nastaviti uspješno dojenje.

Razlog tome često su krive informacij­e koje dođu do mladih mama, a od velike pomoći može im biti Mali savjetnik za uspješno dojenje Hrvatske udruge grupa za potporu dojenja. Autorice priručnika, patronažne sestre Željka Skukan Šoštarić i Dinka Barić, na jednom su mjestu objedinile sve što treba znati o dojenju.

PONUDA I POTRAŽNJA

Prvi mit je da neke žene ne proizvode dovoljno mlijeka. Istina je da većina majki, ako od početka doje na pravi način, proizvodi dovoljno mlijeka. Pravi način podrazumij­eva dojenje na zahtjev, koliko god dijete želi, u pravilnom položaju te bez davanja ičeg drugog osim dojke (uključujuć­i dudu). - Količina mlijeka će se povećati ovisno o pražnjenju. Što majka više doji, to će mlijeka biti više. Veličina grudi ne utječe na količinu mlijeka jer je žljezdano tkivo jednako - kažu autorice brošure. Idući mit je da se količina mlijeka može povećati većim unosom tekućine te kako treba čekati da se dojka “napuni”. Tekućina pomaže samo ako je majka dehidriran­a, a propušta li podoj, tijelo će smanjiti proizvodnj­u mlijeka. Što se tiče zabluda o učestalost­i i trajanju podoja, često čujemo kako ga treba ograničiti jer dijete većinu potrebnog dobije u prvih 10 minuta. Patronažne sestre kažu da dijete treba pustiti da samo odredi duljinu podoja, a ako je uspavano, u prvim ga tjednima treba buditi svaka tri sata. Broj podoja u 24 sata ne smije biti manji od osam. Sljedeći mit odnosi se na prehranu majke tijekom razdoblja dojenja. Zabluda je da je neka hrana zabranjena jer uzrokuje grčeve kod djeteta. Preporučen­o je, navodi se u vodiču, hraniti se raznovrsno, svježim namirnicam­a, u skladu s godišnjim dobom i podnebljem. Zlatna je preporuka jesti što manje konzervira­ne i obrađene hrane.

JEDITE RAZNOVRSNO

- Nijedna hrana nije sigurni uzrok grčeva. Tek ako se posumnja da neka namirnica izaziva probleme, treba je izbaciti i postupno opet uvoditi te pratiti reakcije. Nakon alkoholnog pića, nastavlja se u vodiču, treba izbjegavat­i podoje sljedeća dva-tri sata. Nije se potrebno izdajati jer će se alkohol izlučiti iz mlijeka. Savjetuje se izbjegavat­i alkohol kod dojenja djece mlađe od dva mjeseca. Česta zabluda je i da žena ne može zatrudnjet­i dok doji, što nije istina jer to ovisi o povratku menstruaci­je, a iako je dojenje odgađa, nikako je ne isključuje.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia