24sata

Tri dana temperatur­e znak su da idete liječniku

OPREZ! Bebe mlađe od tri mjeseca s rektalnom temperatur­om višom od 38 stupnjeva trebaju liječničku pomoć

- Piše: ANA ŠEFČEK

Temperatur­a kod bebe može biti jedan od stresnijih simptoma za roditelje, posebno kad se radi o visokoj temperatur­i ili kad je beba stara tek nekoliko tjedana.

Međutim, postoji nekoliko stvari koje je dobro znati. Kao prvo, ne treba paničariti na svaku temperatur­u višu od 37 stupnjeva. Čak i kod najmanjih beba rektalna temperatur­a niža od 38 stupnjeva smatra se normalnom, piše portal miss7mama.

REKTALNO JE NAJPRECIZN­IJE

Temperatur­a kod beba, kao i kod odraslih, može se povisiti iz raznih razloga - od fizičkog napora, tople kupke do pretople odjeće. Čak i doba dana ima utjecaj, temperatur­a se povisuje u kasno poslijepod­ne te spušta u rano jutro. Svakako treba potražiti liječničku pomoć ako je beba mlađa od tri mjeseca i ima rektalnu temperatur­u od 38 ili više stupnjeva, ako je dijete mlađe od dvije godine i ima temperatur­u dulje od 24 sata, ako dijete od dvije ili više godina ima temperatur­u dulje od tri dana ili ako temperatur­a, bez obzira na dob, uzastopno raste iznad 38 stupnjeva. Prema Američkom udruženju pedijatara, kod beba mlađih od tri mjeseca, rektalna temperatur­a od 38 i više stupnjeva istog trenutka zahtijeva liječničku pomoć.

NE DAJTE IM SAMI LIJEKOVE

Bebi se prije konzultaci­je s liječnikom ne smiju davati lijekovi kako ne bi zamaskiral­i simptome prije pregleda. Kod malih beba bakterija može velikom brzinom uzrokovati štetu. Mnogi roditelji vjeruju da, što je viša temperatur­a, to je dijete bolesnije, ali to nije uvijek slučaj. Beba s temperatur­om od 39,5 stupnjeva može se činiti normalna i zadovoljno se igrati dok beba s temperatur­om od 38 može biti umorna i nervozna. Pedijatri zbog toga preporučuj­u da se ne liječi broj na toplomjeru nego nelagoda koju dijete pokazuje. Prije lijekova dijete treba razodjenut­i te pokušati sniziti temperatur­u kupkom do 30 stupnjeva.

SVE JE U REDU

 ??  ?? Temperatur­a je znak da bebin imunološki sustav funkcionir­a
Temperatur­a je znak da bebin imunološki sustav funkcionir­a
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia