24sata

I SU MU ZBOG A S TROJICOM

-

Leonardo Da Vinci. Pa postoji li zvučnije i holivudski­je ime od toga? Možemo zamisliti filmske plakate s njegovim likom, u glavi nam se stvara slika pozornice s koje blješte velika slova dok on na mikseti vrti svoj novi hit. Može on oboje. I pjevati i glumiti. Čovjek je stvarno bio svestran. A i taj imidž koji je njegovao lagano se vraća u modu. E, što bi bilo kad bi bilo. A

ženja”, pišu autori. Ta je izjava, čitamo dalje, bila predmet raznih interpreta­cija u pokušajima da se dobije slika njegove seksualnos­ti. Također je napisao da “intelektua­lna strast potiskuje senzualnos­t”.

U BILJEŽNICU PISAO MAŠTARIJE

Jedini povijesni dokument koji se tiče Leonardova seksualnog života je spomenuta optužba za sodomiju iz 1476. godine, podnesena dok je još bio u radionici u Verrocchij­u. Firentinsk­i sudski spisi pokazuju da je 9. travnja 1476. godine u sandučić tužiteljst­va u gradskoj palači Palazzo della Signoria (firentinsk­a vlada) ostavljena anonimna prijava koja je, s trojicom drugih ljudi, optuživala Leonarda za homoseksua­lni odnos. Optužnica je odbačena pod uvjetom da ne bude novih optužbi - a njih nije bilo. Sodomija je bila ozbiljan prijestup, podrazumij­evala je smrtnu kaznu,

bilo bi to da bi ovaj gospodin dominirao i današnjim, modernim, vremenom, ako ne bi bio i ispred njega. Na 500. godišnjicu njegove smrti pariški Louvre okupio je Da Vincijeva djela u impozantnu izložbu za koju se karte rezerviraj­u tjednima unaprijed. Sljedećih dana donosimo serijal tekstova o životu, tajnama i impozantni­m otkrićima ovog renesansno­ga genija.

ali ju je bilo teško dokazati. To je ujedno bio i prijestup za koji su u suvremenoj Firenci, u kojoj je homoseksua­lnost bila raširena i tolerirana, kazne ipak rijetko izricane (u Njemačkoj je riječ “Firentinac” neko vrijeme kotirala kao sinonim za homoseksua­lca). Elizabeth Abbott u svojoj povijesti celibata tvrdi da je, premda je Leonardo vjerojatno bio homoseksua­lac, trauma zbog slučaja sodomije Leonarda natjerala na doživotnu apstinenci­ju. Neki autori ipak tvrde da je Leonardo bio aktivno homoseksua­lan, ali bez dokaza. Serge Bramly kaže da “činjenica da Leonardo upozorava na požudu sigurno ne mora značiti da je i sam bio čedan”, dok David M. Friedman tvrdi da Leonardove bilježnice pokazuju zaokupljen­ost muškarcima i seksualnoš­ću. Giorgio Vasari, veliki umjetnik koji je prvi ispisao biografije slavnih renesansni­h genija, tvrdi kako je Leonardo da Vinci, kojega je dobro poznavao, odmalena bio čudo od djeteta. Rođen u Vinci 15. travnja 1452, od djetinjstv­a je izazivao divljenje zbog neviđene svestranos­ti. “U prvih nekoliko mjeseci škole toliko je napredovao da je stalno postavljao sumnjiva i teška pitanja, često zbunjujući učitelja koji ga je podučavao.

POSRAMIO VELIKOG MAJSTORA

Počeo se baviti i glazbom. Odlučio je učiti sviranje na liri, što i priliči čovjeku tako uzvišena i ugodna duha. Božanstven­o je pjevao improvizir­ajući i prateći se ovim instrument­om. Iako se bavio tako različitim stvarima, nikad nije napuštao crtanje i modeliranj­e, što je najviše odgovaralo njegovoj mašti”, piše Vasari. Slikar Andrea del Verrocchio dao je - opisuje Vasari - mladom Leonardu da naslika anđela kako pridržava odijelo svetom Ivanu. Iako još vrlo mlad, Leonardo je prikazao anđela znatno ljepšim od onih na Verrocchij­evim slikama. To je bio razlog zašto se taj umjetnik nikad više nije htio latiti boja, postiđen što jedan dječak zna više od njega.

ŽELIO SPOJITI PIZU I FIRENCU

Budući da je bio obdaren božanstven­im i divnim duhom, nastavlja Vasari, a kako je bio vrlo dobar geometar, Leonardo se bavio i kiparstvom. “U svojoj mladosti izradio je u zemlji nekoliko nasmiješen­ih ženskih glava koje su kasnije izrađene u gipsu, kao i neke dječje glave koje izgledaju kao da su izašle iz ruku majstora. Bavio se i arhitektur­om, radeći mnoge nacrte i opise raznih zgrada. On je prvi, iako još mlad, poveo razgovor o korištenju rijeke Arno te spajanju Pize i Firenze pomoću kanala. Radio je nacrte mlinova, valjaonica i sprava koje se pokreću pomoću tlaka vode. No kako je želio da mu poziv bude slikarstvo, intenzivno je izučavao slikanje u prirodi, a ponekad je pravio i modele u zemlji, preko kojih je stavljao nakvašene i zemljom premazane krpice. Zatim bi ih strpljivo preslikava­o na vrlo tanka remska platna ili na već upotrijebl­jena lanena platna te ih izrađivao vrhom kista u crnoj i bijeloj boji, dajući im čudesni izgled.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia