24sata

USPJEH ‘VATRENIH’ MI JE ISPRED BLANKINE MEDALJE

Često se sjetim s koliko sam emocija proživljav­ao utakmice na SP-u u Rusiji, sanjam biti dio onakvog dočeka...

- Piše: TOMISLAV GABELIĆ

Nikola Vlašić najbolji je strijelac i najbolji asistent moskovskog CSKA, s dva je gola u zadnja dva kvalifikac­ijska ogleda odveo hrvatsku reprezenta­ciju na Euro, gdje bi u razmišljan­jima Zlatka Dalića trebao igrati jednu od ključnih uloga.

Nikola se nakon polusezone odmara u Splitu, odmor provodi aktivno, a tome svjedoči i videozapis koji je objavio na društvenoj mreži, “torturu” koju Nikola s užitkom podnosi godinama...

- Ma već nekoliko godina ja diktiram tempo i inzistiram na radu. Sazrio sam i postao svjestan koliko mi je to potrebno i kako me naporan rad doveo na ovu razinu. Kad za vas počinje proljetni dio polusezone?

- Okupljanje je 10. siječnja, idemo na pripreme u Španjolsku, a prve utakmice su na rasporedu krajem veljače.

Zenit je odmaknuo na prvenstven­oj ljestvici, ali drugo mjesto je dohvatljiv­o, na bod zaostatka ste vi, Krasnodar, Rostov i Lokomotiv...

CSKA ODLUČUJE O TRANSFERU

- Zenit je strašno jak, ima mnogo igrača. Ruska liga je teška, ne možeš nigdje unaprijed upisati bodove, ima puno izjednačen­ih momčadi. Vidjet ćemo što će se događati na proljeće, naš cilj je izboriti drugo mjesto i Ligu prvaka, ali nećemo se predati ni kad je u pitanju naslov prvaka.

CSKA je napravio sjajan posao otkupivši vas od Evertona. Brzo ste udvostruči­ti cijenu, vaša je odšteta 30 milijuna eura. Razmišljat­e li o transferu poslije Eura?

- Vjerujem u sebe i znam da mogu igrati u najvećim klubovima. No klub odlučuje, oni će kazati žele li me prodati, kad i za koliko... Tržište je ludo, cifre nisu realne, a vidjet ćemo što će se događati na ljeto.

WEMBLEY - ‘AJME GUŠTA’

Tek su vam 22 godine, a prema Transferma­rktu vrijedite 22 milijuna eura. Je li realno da vrijedite sedam milijuna eura više od Luke Modrića?

- Čudne su te procjene, znam da ih baziraju i na godinama igrača, no kad pogledate nivo na kojem Luka igra zadnje četiri godine, to je fascinantn­o, po meni on nije ništa lošiji nego što je bio prije četiri godine... Svaka mu čast.

Po čemu će vi pamtiti 2019.? - Stvarno je bila top godina, nemam se na što požaliti. Imao sam ciljeve koje sam ispunio, nije mi se ispunila želja da napravimo rezultat na U-21 Euru, ali sam zabio gol u dresu A reprezenta­cije. Na početku sam dolazio na okupljanja i nisam znao hoću li dobili priliku ili ne, ali sam do kraja godine uspio. Pamtim i nastup s Hrvatskom na Poljudu.

Zabili ste tri gola u zadnjih pet kvalifikac­ijskih utakmica, Hrvatsku “pogurali” prema Euru... - Sigurno da mi to znači za samopouzda­nje, a iako su to bili važni golovi, ne bih se dizao iznad kolektiva.

Kako gledate na novi, neobični format Europskog prvenstva? - Možda nisam relevantan za procjenu, nisam ranije bio na velikim natjecanji­ma, ali svi stariji su se izjasnili protiv ovakvog formata. Bilo bi bolje da se igra u jednoj zemlji.

Od izvlačenja parova svi sanjaju 14. lipnja i otvaranje Eura protiv Engleske na Wembleyu.

- Kad pomislim na tu utakmicu, pomislim: ‘Ajme gušta...’ To će biti veliki spektakl i izazov, svatko od nas želi biti dio velikih utakmica. Već smo ih pobjeđival­i na Wembleyu, sjećam se te utakmice iako mi je bilo 10-ak godina... Pobijedili smo ih i na Svjetskom prvenstvu u polufinalu, tako da se nemamo čega plašiti. A ako želimo dobar rezultat na Euru, moramo odigrati s kvalitetni­m protivniko­m nivoa Engleza.

Česi nisu na top razini, no i oni su itekako opasni?

- Pa oni su pobijedili Engleze u Pragu i nanijeli im prvi poraz u kvalifikac­ijama. I oni su jaki, fizički snažni, nezgodni... Ma na Euru nema lakih protivnika. Koga biste izabrali kao trećeg protivnika u skupini?

- Ne bih volio Srbiju jer bi u tom slučaju sport pao u drugi plan. Možda bi bilo najbolje da dobijemo domaćine, Škote.

Tko je favorit u skupini?

- Mi smo svjetski doprvaci i s tim gardom idemo na Euro. Nikog se ne bojimo, znamo svoju kvalitetu, ali nismo bahati da unaprijed najavljuje­mo kako ćemo otići do kraja.

Kakva će biti reprezenta­cija Hrvatske na Euru?

- Još je šest mjeseci pred nama, možda netko odigra sjajnu polusezonu i iskoči, možda nekoga poremete ozljede... Svatko od nas želi biti na popisu. Neki se muče s ozljedama, neki manje igraju, a neki su, poput Marija Pašalića, u životnoj formi... Osim nekoliko starijih nitko nema zagarantir­ano mjesto, svi se moramo nametnuti izborniku.

BLANKA IMA PUNO MEDALJA

Što želite u 2020. godini?

- Prvo zdravlje. Cilj mi je izboriti Ligu prvaka s klubom i otići što dalje s reprezenta­cijom na Euru. Često se sjetim s koliko sam emocija proživljav­ao svaku utakmicu na SP-u u Rusiji, pa onda onaj doček... Bilo bi idealno nešto slično ponoviti i biti dio jednog takvog dočeka.

A kad biste morali birati između medalje s Eura i Blankine medalje s OI-ja u Tokiju?

- Uh, znam koliko bi Blanki značila medalja iz Tokija, to joj od srca želim, ali ipak biram medalju s Eura. Ona ih je osvojila puno, za nju bi to bila jedna u nizu, a meni bi bila prva...

 ??  ?? NIKOLA VLAŠIĆ Želje za 2020. su mu plasman u Ligu prvaka te dobri rezultati na Euru
NIKOLA VLAŠIĆ Želje za 2020. su mu plasman u Ligu prvaka te dobri rezultati na Euru
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia