24sata

‘Upisala sam balet nakon 30 godina’

ZA SVE GENERACIJE U zagrebačko­j plesnoj školi Danzart studio balet plešu polaznici u dobi od tri do 75 godina

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Nisam plesala 30 godina. Teorija je zaboravlje­na, ali želja za plesom nikad, kaže jedna od polaznica

Baletna škola Danzart studio u Zagrebu je mjesto na kojem se u balerinu ili baletana može pretvoriti bilo tko, neovisno o tome čime se bavi, koliko ima godina i je li ikad prije plesao.

- Imam 54 godine, četvero djece i dvoje unučadi. Uvijek sam se bavila sportovima, ali nikad umjetnošću. Kad sam doznala za ovaj studio prije četiri godine, odmah sam se upisala na balet. Željela sam probati nešto čime se nikad nisam bavila – kaže Iva Trstenjak, jedna od polaznica u plesnoj školi Irene Kuzatko. Irene je prije sedam godina u Zagreb došla iz Caracasa u Venezueli, gdje je rođena kao dijete roditelja hrvatskih korijena. Njezini otac i majka u Venezuelu su stigli 1958. godine i tamo ostali, a Irene se sa suprugom i djecom 2012. odlučila preseliti u Zagreb.

- U Venezueli je postalo opasno pa smo odlučili doći ovamo. Balet plešem od treće godine, a od 16. ga i podučavam. Specijaliz­irala sam obiteljsko i građansko procesno pravo, ali nikad nisam prestala plesati. Kad smo stigli u Hrvatsku, odlučila sam ovdje otvoriti baletnu školu - priča Irene i dodaje kako je to trebala biti škola za djevojčice, ali sve je počelo s jednom gospođom iz Kanade koja je željela satove baleta. Počeli su se sve više raspitivat­i stariji, a danas škola broji 80-ak učenika u dobi od tri do 75 godina. Balet im pomaže da ostanu u dobroj formi, psihičkoj i mentalnoj. - Koliko god da godina ili kilograma imate, nemojte više susprezati želju da budete balerina ili baletan. I ja sam upisala balet nakon što ga nisam plesala 30 godina. Teorija je od tada zaboravlje­na, ali želja da se zapleše opet nikad - kaže nam jedna polaznica baletne škole.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia