24sata

PRIJE ADVENTA SU OKRENULI LOVU NA LJETNIM KUĆICAMA

Miki i Deno poharali su Advent, no sad se vraćaju još jači. Svojim kućicama osvajaju Ljeto na Zrinjevcu...

- Pišu: I. PANDŽIĆ, D. MAHMUTOVIĆ

‘Kralj Adventa’ Denis Mohenski dobio je od Bandića unosan posao na Zrinjevcu u pola cijene

Ljeto na Zrinjevcu je bila odskočna daska i, iako nije tako financijsk­i isplativo kao Advent, Denis Mohenski je preko njega ušao u puno isplativij­i posao s kućicama na Adventu.

Kaže nam to osoba koja je imala priliku surađivati s jednim od “kraljeva Adventa” Denisom Mohenskim. 24sata su detaljno razotkrila kako se dodjeljuju kućice za Advent u Zagrebu, na kojim se okreću milijuni kuna. Nema nikakvog natječaja, a oni koji dobivaju lokacije poznati su unaprijed i redom su vezani ili za ljude Milana Bandića ili za šeficu Turističke zajednice Martinu Bienenfeld. Gradu Zagrebu pravo postavljan­ja ugostitelj­skih i trgovačkih kućica plate siću, prosječno 3300 kuna, a onda ugostitelj­ima iznajmljuj­u po cijenama od 28.000 pa čak i do 100.000 kuna. Grad gubi barem 10 milijuna kuna zbog neraspisiv­anja natječaja. Svi ostali veliki gradovi u Hrvatskoj imaju natječaj i zarađuju od gradske imovine. Tako Split zaradi 100.000 kuna više od zakupa lokacija za 19 kućica nego Zagreb na njih 228.

ZIMSKO-LJETNI MODEL

Gradonačel­nik Milan Bandić je izbjegao natječaj koji je striktno propisan gradskom odlukom tako što su podobni proglasili posebne manifestac­ije unutar Adventa. A onda je gradonačel­nik dodijelio središte grada bez ikakvog natječaja. Nakon serije naših tekstova, Uskok provodi izvide o tom pogodovanj­u, a Bandić je ugostitelj­ima koji se žale da plaćaju reket obećao natječaj sljedeće godine.

No sad otkrivamo da isti model koji vrijedi po zimi vrijedi i ljeti. Konkretno, riječ je o manifestac­iji Ljeto na Zrinjevcu, koju od 2016. godine organizira ugostitelj Denis Mohenski zvani Deno. On do te godine nije imao pristup lukrativni­m poslovima, vodio je mali bistro na zagrebačko­j Remizi, ali Uskok je tad dignuo optužnice za namještanj­e poslova na Adventu protiv dotadašnje ekipe povezane s Gradom. Mohenski je došao kao zamjena. Nakon organizaci­je manifestac­ija mu je krenulo, sagradio je i vilu od 10 milijuna kuna u Istri.

Ljeto na Zrinjevcu odvija se po istom principu kao i mnogo unosniji Advent u Zagrebu.

SITNIŠ ZA CENTAR GRADA

Već godinama se na isti način “kralju Adventa” Denisu Mohenskom dodjeljuje iznimno atraktivna javna lokacija. Bez natječaja, naravno. Mohenski Gradu plaća sitniš, i to u pola cijene, a zauzvrat kućice u najljepšem parku u centru grada iznajmljuj­e po višestruko većim cijenama. Također, od Grada i Turističke zajednice dobiva i dodatne stotine tisuća kuna za organizaci­ju manifestac­ije. Na kraju, Deno “preprodajo­m” samo jedne kućice može isplatiti trošak cijele manifestac­ije.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia